SLF-næstformand om kontroller: “Der er ingen grund til at behandle landmanden som en kriminel”

Næstformand i Sønderjysk Landboforening har skrevet indlæg om de kontroversielle KO-kontroller

hus-i-bakket-landskab-til-hjemmesiden

Landbrug & Fødevarer tog systemets parti, da en ny EU-dom forleden fastslog, at kontrollanter skal have landmandens samtykke, inden kontrollen iværksættes på bedriften.

“Det har ingen retsvirkning for Danmark”, lød det samstemmende fra Landbrugsstyrelsen og L&F – efter at bl.a. Bæredygtigt Landbrugs jurister havde ytret det stik modsatte synspunkt.

Kontrollanterne må pænt vente

Berith Nissen, næstformand i Sønderjysk Landboforening, er dog noget mere klar i mælet end sin hovedorganisation. I et indlæg bragt i bl.a. Effektivt Landbrug og Maskinbladet tilråder hun KO-kontrollen at have større forståelse for landmandens situation og opfordrer i øvrigt til så få uanmeldte besøg som overhovedet muligt:

”Det er vigtigt, at landmanden holder hovedet koldt. At han er venlig og imødekommende, når de dukker op – men også at han tør holde på sin ret, blandt andet ved at kræve en bisidder. Landmanden har ret til for eksempel at få sin dyrlæge eller rådgiver med, og kontrollanterne skal vente med at gå i gang, indtil denne person er dukket op”, skriver Berith Nissen i indlægget.

“Hvis landmanden ikke lige er på gården, eller er i gang med noget, han ikke kan forlade, så er det oplagt, at kontrollanterne pænt må vente. Når det er uanmeldte besøg, kan de ikke forvente, at landmanden er klar. Der er ingen grund til at behandle landmanden som en kriminel”, lyder det også fra SLF-næstformanden.

Kæmpe skridt i den rigtige retning

Bæredygtigt Landbrugs chefjurist Nikolaj Schulz er slet ikke i tvivl om EU-rettens konsekvenser:

“EU-dommen siger klart, at kontrollen ikke må gå i gang uden landmandens tilladelse. Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning og i sig selv en stor sejr. Det betyder, at kontrollanterne under ingen omstændigheder må gå i gang, inden de har fået fat i ejer! Landmanden kan jo efterfølgende give tilladelse på betingelse af, at han følger med hele vejen rundt. Dette kan formentlig heller ikke give anledning til sanktioner eller straf”, siger Nikolaj Schulz.

Du kan læse Berith Nissens indlæg i Maskinbladet HER. 

Og HER kan du læse et indlæg fra BL’s chefjurist Nikolaj Schulz om samme emne.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen