Jammerbugt Kommune inviterer Eva Kjer Hansen på besøg

I Jammerbugt Kommune har man besluttet at udforme husdyrgodkendelser på baggrund af målinger i stedet for modelberegninger. Nu inviterer borgmesteren i Jammerbugt Kommune den nye miljø- og fødevareminister til Nordjylland for at vise hende, hvordan kommunen får landbrug og miljø til at gå hånd i hånd.

drænvand-fra-asgers-dræn

”God Morgen – I går inviterede jeg Miljø og Fødevareministeren til Jammerbugten for en snak om Landbrug og vandplaner m.m.

Sådan skriver borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V), på sin facebookprofil om den invitation, han har sendt til Venstres Eva Kjer Hansen, der for få dage siden blev udnævnt til landets nye miljø- og fødevareminister.

Ved overtagelsen af de to ministerier nævnte Eva Kjer Hansen selv, at hun meget gerne vil besøge landmændene i Jammerbugt.

”Jeg synes, at eksemplet fra Jammerbugt Kommune, hvor man kunne se, at målingerne viste et helt andet resultat end modelberegningerne, det gør i hvert fald mig usikker på, hvor meget vi kan stole på modelberegningerne. Og derfor vil jeg nu nærstudere sagen deroppe, og se, hvad er det, der gør sig gældende, og så må vi have en diskussion om hele det grundlag, vi træffer beslutningerne ud fra.”

Læs også: Borgmester: Der er et fagligt og solidt grundlag for at benytte målinger

Ministerens umiddelbare interesse for projekterne i Jammerbugt Kommune har givet borgmester Mogens Gade lyst til at vise hende, hvad kommunen har gjort for at tilgodese både landbruget og naturen.

”Hun har givet udtryk for, at hun synes, der er nogle spændende løsninger i Jammerbugt Kommune omkring miljø og landbrug, som godt kan foregå i harmoni med hinanden, og det er jo netop det, vi gør så meget ud af heroppe. Vi har forsøgt – i god dialog med landmændene – at få landbrug og miljø til at gå hånd i hånd, fordi vi både er en naturkommune og en landbrugskommune, som har brug for, at begge dele klarer sig godt,” siger Mogens Gade til baeredygtigtlandbrug.dk.

På med gummistøvlerne

Når miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen forhåbentlig takker ja til invitationen, er der særligt to ting, som borgmester Mogens Gade gerne vil tale med hende om.

”Det ene er, at vi skal blive opmærksom på, hvordan vi kan løse landbrugets udfordringer, samtidig med at skal vi passe på miljøet. Det andet er, at vi skal diskutere, hvilke mål der er realistiske at opnå. Det kan godt være, vi skal opfylde nogle målsætninger, men vi bliver nødt til at have en snak om, hvad de mål betyder for kvaliteten af de produkter vi producerer i dansk landbrug, og som er basen for hele fødevaresektoren i Danmark,” siger han og fortsætter:

”Hun skal da ud i marken og se nogle konkrete tiltag, og så skal hun selvfølgelig også møde nogle af de her landmænd for at se, hvad de kæmper med.” 

Landmand Carsten Søborg er en af dem, der nu reguleres på baggrund af målinger i Jammerbugt Kommune. Han vil gerne vise Eva Kjer Hansen det minivådområde, som han sammen med sin bror har etableret, og hvor målinger af udledningen tegner et helt andet billede end modelberegningerne.

Læs også: Nu lægger Jammerbugt Kommune målinger til grund for husdyrgodkendelser

”Vi glæder os til at vise hende, hvordan det er lavet heroppe, og hvor sikre vi er på, at tallene er rigtige. Det er helt fladt heroppe, og derfor kan vandet ikke løbe andre steder hen end i vores drænrør. Jeg har en masse data og en stor indsigt i, hvad målingerne viser, og det vil jeg meget gerne sætte hende ind i, så hun kan blive klædt på,” siger Carsten Søborg.

Ud over minivådområdet har Carsten Søborg også et ønske om at tale med ministeren om vandplanerne. Han påpeger, at med de vandplaner, der foreligger nu, bliver han reguleret særligt hårdt, fordi der er problemer med iltsvind i Skive Fjord, som ellers ligger langt fra hans bedrift, og som han ikke kan påvirke hverken positivt eller negativt med den udledning, han har. Det vil Carsten Søborg meget gerne have Eva Kjer Hansen til at kigge på.

Der er endnu ikke fastsat en dato for, hvornår miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen skal besøge Jammerbugt Kommune.

 Af Cecilie Christensen, cc@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen