Chefjurist om nyt vandløbsregulativ for Ringsted Å: Det er ulovligt og ugyldigt

24. april 2024

Der er blevet udarbejdet et nyt vandløbsregulativ for Ringsted Å. Bæredygtigt Landbrugs chefjurist, Nikolaj Schulz, har på vegne af Øvre Suså Vandløbslaug indgivet høringssvar til udkastet, som han mener er både ulovligt og ugyldigt.

– Vi er langt fra optimistiske i forhold til det nye regulativ. Så vidt vi kan se, vil kommunen lovliggøre den nuværende ulovlige tilstand af Ringsted Å, der er kendetegnet ved ikke at være oprenset i årtier. Det vil sige, at konsekvenserne for bredejerne bliver højere vandstand. Det er selvfølgelig uacceptabelt, siger Nikolaj Schulz.

Ifølge chefjuristen er det primære problem med det nuværende regulativudkast, at der revideres på et regulativ, der ikke findes, fordi det både er ulovligt og ugyldigt, hvilket allerede er anerkendt af Ringsted Kommune.

– Det betyder, at enhver revision eller opdatering af regulativet står på et usikkert juridisk grundlag. Der kan ikke revideres noget, der ikke eksisterer, siger Nikolaj Schulz, som peger på manglen på et gyldigt tidligere regulativ som en kritisk fejl.

Udkast bør trækkes tilbage

Bæredygtigt Landbrug fremhæver også flere miljømæssige bekymringer, især omkring forslaget, der tillader yderligere hævninger af vandspejlet. Ændringerne kan føre til ulovlige forhold, hvor vandspejlet stiger med op til 50 centimeter over det nuværende niveau, hvilket er i direkte modstrid med vandløbslovens bestemmelser.

– Vandstandsstigningerne er helt uacceptable for bredejerne og vil medføre store tab for landmændene, siger Nikolaj Schulz.

Desuden påpeger Bæredygtigt Landbrug, at regulativudkastet ikke overholder kravene i EU’s vandrammedirektiv. Specifikt mangler der undersøgelser af de prioriterede stoffer som bly og kviksølv, og der skal ligeledes foretages en økonomisk konsekvensvurdering af regulativet.

– Det er nødvendigt for at sikre en lovlig forvaltning af vandløbet, siger han.

Ifølge chefjuristen er Ringsted Kommune forpligtet til at vurdere, om der kan nås en god tilstand. Hvis det ikke er muligt, skal målsætningen reduceres, hvilket dog henhører under miljøministeren.

Som en konsekvens af problemerne opfordrer Bæredygtigt Landbrug til, at regulativudkastet trækkes tilbage og revideres grundigt.

– Vi foreslår en tilgang, der respekterer både lovgivningen og de miljømæssige standarder, der er nødvendige for at beskytte Ringsted Å og bredejerne, fastslår Nikolaj Schulz.

For yderligere information:

Chefjurist hos Bæredygtigt Landbrug, Nikolaj Schulz, 6014 1230

Besøg fra Holland: Deler erfaringer på tværs af lande

19. april 2024

Dyrkning af proteinafgrøder, jordpriser og CO2-afgift var nogle af de faglige problematikker, som bestyrelsesmedlem Ann Louise Worsøe Jørgensen og den hollandske politiker Harold Zoet debatterede, da han for nyligt slog vejen forbi familiens bedrift.

– Det giver god mening at udveksle erfaringer og høre om, hvilke udfordringer landmænd står over for i andre lande. Vi står med nogle udfordringer, mens de kæmper med nogle andre – lige nu protesterer de over stramninger på gødningsområdet, siger Ann Louise Worsøe Jørgensen.

Hun fortæller, at hollænderen var i Danmark i forbindelse med en konference om plantebaserede proteiner. Og så ville han gerne besøge en større planteavlsbedrift, og det var her et af vores nordjyske bestyrelsesmedlemmer kom ind i billedet.

Foruden dyrkning af proteinafgrøder debatterede Ann Louise Worsøe Jørgensen og Harold Zoet kvælstofregulering, vedvarende energiproduktion og jordpriser.

– Det er meget interessant at høre, hvordan andre lande tackler tingene. Hollandske landmænd har i princippet de samme produktionsbetingelser, som vi har, men grundet jordpriserne skal de have tre gange så meget ud af det, fortæller hun.

På besøget kunne de ret hurtigt blive enige om, at der generelt er massive problemer med mængden af papirarbejde, som europæiske landmænd står med.

– Mængden af papirarbejde er accelererende – og det er ligegyldigheder. Den holdning delte vi. Den administrative byrde og bureaukratiet er et problem. Papirarbejde er åbenbart vigtigere end at være en dygtig landmand, siger Ann Louise Worsøe Jørgensen.

Desuden kunne de selvfølgelig ikke komme uden om den problematik, som fylder særligt meget på de danske gårde i denne periode – en mulig CO2-afgift på landbruget.

– Det første han sagde, da vi kom til at tale om CO2-afgiften var: Det er vel ikke på biologiske processer? Så det er rart med opbakning og forståelse, der går over landegrænser, siger hun.

Scroll to Top