Mette Bock: Landbruget skal have bedre rammevilkår

Udgivet 5. december 2011 - kommentarer:

"Dansk landbrug er lammet, og regeringens høje skattetryk, unødvendige bureaukrati, urimelige kontrolforanstaltninger, konkurrenceforvridende miljøkrav og ikke mindst alle de nye afgifter, som hele tiden rammer dansk landbrug, føles af erhvervet, som om, de får den ene bombe efter den anden smidt i hovedet."

Mark500_200GRAF

Det sagde Liberal Alliances fødevarepolitiske ordfører, Mette Bock, under en forespørgselsdebat i folketingssalen fra LA til fødevareministeren om, hvad regeringen har tænkt sig at gøre for at forbedre landbrugets konkurrencevilkår.

Gambler med arbejdspladser

"Den borgerlige regerings plan for landbrugets fremtid, Grøn Vækst, var hård kost for erhvervet. Men nu vil den nye regering gøre det endnu sværere at være dansk landmand. Det er helt urimeligt, og regeringen gambler med næsten 200.000 arbejdspladser, der knytter sig direkte til dansk landbrugsproduktion, sagde Mette Bock (LA)."

Mette Bock (LA) tilføjede, at i de her krisetider, skal vi arbejde for at skabe arbejdspladser - ikke med at ødelægge et af Danmarks største eksportområder", sagde Mette Bock (LA).

Rammevilkårene skal forbedres

Liberal Alliances fødevareordfører understregede, at landbruget naturligvis selv har et medansvar for at komme ud af den aktuelle økonomiske krise, men at det er helt afgørende både på den korte og lange bane, at rammevilkårene for landbruget forbedres, og at konkurrenceevnen styrkes.

"Det er absurd, at man med henvisning til EU-krav sender nye afgifter og nye kontrolkrav mod landbruget. I LA ønsker vi at skabe rammerne for et frit erhverv, der ikke skal fungere som kastebold for tilfældige politiske dagsordener, sagde Mette Bock (LA).

Bedst tænkelige rammevilkår

De fødevarepolitiske ordførere for regeringspartierne var enige om, at landbruget skal have de bedst tænkelige rammevilkår - herunder gode konkurrencevilkår, men de kunne ikke på stående fod fortælle, hvordan og hvornår dansk landbrug vil få en eventuel hjælpende hånd fra regeringen, som mærkbart vil medvirke til at styrke konkurrencevilkårene i forhold til de andre EU-lande.

Fælles for dem alle var, at de ville vente til den nye Natur- og Landbrugskommission var færdig med sit arbejde.

Af Justinus Johannesen, journalist, Bæredygtigt Landbrug - jujo@baeredygtigtlandbrug.dk