Landbruget giver frihed til alle

”Hver af os, der ikke er landmand, er ikke landmand, fordi vi har landmænd”, siger Tom Vilsack, der var landbrugsminister i USA fra 2009 til 2017

tom_vilsack_changegov_press

Tom Vilsack blev udnævnt til landbrugsminister under Obama, og indtil sin fratrædelse i 2017 var han den eneste tilbageværende minister, der havde beholdt sin post siden Obamas tiltrådte.

I 2016 holdt han en tale, hvor han forsvarede amerikanske landmænd mod den kritik og dæmonisering, som ofte opleves i erhvervet.

Et video-klip fra talen har spredt sig på internettet, og selvom det nu er to år siden, mener Bæredygtigt Landbrug at ordene stadig er relevante og aktuelle – også i Danmark.

Du kan se klippet fra den tidligere landbrugsministers tale i videoen herunder:

Please accept statistikker, markedsføring cookies to watch this video.

Tom Vilsacks tale – på dansk

Hele klippet er oversat til dansk herunder:

”Det knuser mit hjerte, at vi har en stor konflikt inden for landbrug. Der er forskellige måder at gro og producere ting, og vi taler ikke med en samlet stemme om amerikansk landbrugs storhed.

Folk spørger mig ofte: Foretrækker du økologi? Foretrækker du GMO? Foretrækker du noget tredje?

Dette er mit svar: Det svarer til at spørge mig, hvilken af mine sønner jeg elsker mest. Og jeg elsker dem begge.

Men det, jeg forklarer nu, er hvad landbruget gør – og det er min afsluttende bemærkning.

Hver af os, der ikke er landmand, er ikke landmand, fordi vi har landmænd. Vi har fordelt ansvaret for at brødføde vores familier til en relativt lille procentdel af vores indbyggere.

Hvis du ser på 85 procent af det, der produceres her i landet, så er det produceret af 2-300.000 mennesker. Det er under en tiendedel af en procent af USA!

Men resten, over 99 procent af os, kan fungere som advokater, læger, frivillige i fredsbevarende arbejde, økonomer eller folk der arbejder for regeringen. Alt andet arbejde!

Alt sammen fordi vi aldrig behøver at tænke: ”Skal jeg rent faktisk at producere mad til min familie? Nej, jeg går da bare hen og handler ind. Jeg er fri til at gøre, hvad jeg vil med mit liv”.

Dette er en utrolig frihed, som vi tager for givet her i landet. Og sådan er virkeligheden langt fra i de fleste lande her i verden.

Og så, når vi går ud og handler ind, kommer vi ud af butikken med flere penge på lommen i forhold til vores lønseddel end hvem som helst i verden.

Vi har denne fantastiske økonomi, som er forbrugerorienteret, der tillader os at købe ting. Det er utroligt. I stedet for at kritisere og til tider dæmonisere disse mennesker, der gør det hele muligt, burde vi – efter min mening – hylde dem. Det gør vi ikke nok”.

Af Anders Lei, journalist@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top