Klar tale på sommermøde: Det virker, og det nytter!

Mandag afholdt Bæredygtigt Landbrug det første af tre sommermøder. Dagsordenen for talerne fra foreningens juridiske afdeling var høringssvar og landbrugets retssikkerhed

maiken

På årets første sommermøde på Thustrup Gods i Nordjylland foldede Bæredygtigt Landbrugs juridiske afdeling sig ud på talerstolen.

Budskabet til de godt og vel 300 fremmødte var klart: Jeres indsats nytter.

Sig fra overfor uretfærdighed

Først indtog Bæredygtigt Landbrugs jurist, Maiken Bak Jensen, scenen. Hun forklarede, at selvom det somme tider kan virke som en langsommelig og tung proces, så virker det, når man gør det klart, at man ikke vil acceptere en hvilken som helst regulering.

”Der skal siges fra, så det er tydeligt, at landbruget ikke står bag reguleringen. Den, der tier, samtykker”, forklarede hun.

Helt konkret rådede hun alle BL-medlemmer til at gøre det til en rutine at tjekke, hvad deres kommuner hver især har i høring. Det er nemlig på den enkelte kommunes hjemmeside, nye regulativer, indsatsplaner og afgørelser er i høring. Samtidig vil hun holde skarpt øje med høringsportalen, hvor nye love og bekendtgørelser kommer i høring.

Tal med naboen. Det er de enkelte landmænd, der kender deres områder. Landmanden skal have budskabet ud til myndigheder og politikere med sine egne ord – men vi på kontoret kan hjælpe med at skære det til. Foreningens ansatte står til rådighed for at hjælpe med input.

”Det nytter. Det er rugbrødsarbejde, og der er mange gentagelser. Vi får sagt fra, og indimellem ændrer vi noget. Somme tider ændrer vi meget. Selv myndighederne kan lære noget. Gentagelserne giver pote på lang sigt”, lød det fra Maiken Bak Jensen.

Som eksempel fremhævede hun den nylige høringsrunde, hvor myndighederne modtog 250 høringssvar fra BL-medlemmer, og det lempede kontrollen. Det var ikke sket uden høringssvarene.

Det lysner i horisonten

Bæredygtigt Landbrugs chefjurist, Nikolaj Schulz, kom på scenen i direkte forlængelse af Maiken Bak Jensen. Han hyldede også de mange høringssvar.

”Vi fik juraprofessor Peter Pagh til at undersøge de juridiske konsekvenser nærmere. De nuværende regler på KO ift. natur er ugyldige. Embedsværket har ingen argumenter – de giver sig ikke. Men det gør vi bestemt heller ikke”, lød det fra chefjuristen.

Men det er ikke kun høringssvarene, han ser på med optimisme.

”I Folketinget begynder folk at stille spørgsmål til det her med KO – ikke kun de blå”, sagde han, hvorefter han fremhævede Lise Bech (DF), der også var til stede under mødet, som én af de politikere, der tør, hvor andre tier.

Kampen fortsætter

Ifølge Nikolaj Schulz handler det dog ikke udelukkende om høringssvar. Det gælder om at kæmpe for noget så fundamentalt som vores retssikkerhed.

Han fremhævede, at reglerne for MFO-efterafgrøder ikke har gang på jorden. Ingen kan være ansvarlig for Guds handlinger. Afgrødens vækst kan således ikke være udelukkende landmandens ansvar, når reglerne er så rigide. Der skal være lemfældighed, dvs. fortsæt eller uagtsomhed, for at landmanden kan straffes. Bæredygtigt Landbrug accepterer ikke, at nogen straffes for, at naturen ikke lader sig kontrollere, når reglerne er fulgt.

”Sagen er ikke slut – vi kører den til ende. Ring til mig, så kører vi en retssag på KO § 3 – vi viger IKKE for noget!”

Udover den juridiske afdeling talte også kommunikationschef Christian Ingemann, foreningsformand Flemming Fuglede, bestyrelsesmedlem Ulrik Lunden, faglig direktør Jørgen Evald Jensen og direktør Hans Aarestrup. Ikke overraskende kunne heller ikke æresmedlem Erik Ugilt holde sig fra talerstolen, da ildsjælen fik chancen for at gribe mikrofonen.

Husk de næste to sommermøder – tirsdag aften i Sønderjylland og onsdag aften på Sjælland.

Af Anders Lei, journalist@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst) & Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk (foto)

Scroll to Top