Enighed på Folkemødet: Ulvens komme skal ikke gå ud over landbruget

Københavnske debattører fik udfordret deres holdninger, da Liberal Alliance lørdag formiddag inviterede til ulvedebat

ulvedebat

Dansk landbrug skal ikke lide som følge af ulvens komme.

Dét kunne samtlige debattører – miljøordfører Carsten Bach (LA), Landbrug & Fødevarers viceformand Lone Andersen, naturformidler Sebastian Klein samt præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding – blive enige om, da Liberal Alliance lørdag formiddag inviterede til debat på Folkemødet i Allinge.

DN-præsident: Landbruget bør holdes skadesfrit

At Carsten Bach og Lone Andersen tog landbrugets parti, kan næppe overraske. Sidstnævnte slog bl.a. til lyd for mere effektive hegn end de 1,10 meter høje forhindringer, der nemt løbes ned af eksempelvis kronvildtet. Men Maria Reumert Gjerding og Sebastian Klein er såmænd også med på at kompensere landmænd fuldt og helt for eventuelle tab som følge af ulvens invasion i Jylland.

“Det er rimeligt med støtte til hegn og en erstatning, der vel at mærke holder landbruget fuldstændig skadesfrit”, lød det fra DN-præsidenten.

“Især fåreavlere skal i dén grad kompenseres for de tab, de måtte lide – for de har virkelig problemer med ulvene”, supplerede Sebastian Klein, som især er kendt fra naturprogrammer på tv.

“Ulven kan give os nogle enestående naturoplevelser”

Til gengæld provokerede det tydeligvis mange af de fremmødte i Liberal Alliances båd i Allinge Havn, at såvel DN-præsidenten som tv-værten generelt er så positive overfor ulvens tilbagekomst til Danmark.

“Vi har en forpligtigelse til at passe på ulven. Den kan give os nogle enestående naturoplevelser”, mente Maria Reumert Gjerding.

“Der er jo også fordele for landbruget med ulvens tilbagekomst: Den stresser ofte krondyrene, som derfor trækker ind i skovene og holder sig væk fra det åbne land. Dermed slipper landmanden for, at hjorten æder af afgrøderne. Men det er under alle omstændigheder ulven, der afgør, hvor den vil være – ikke vi mennesker”, sagde Sebastian Klein.

Selv bor han på Amager

Det fik Carsten Bach til at spørge:

“Men hvad med de mennesker, som bor i ulveland? Hvor bor du, Sebastian?”

Hvorefter Sebastian Klein fortalte, at hans baghave fylder i alt 20 kvadratmeter – og befinder sig på Amager…

En spørger blandt publikum bor til gengæld blot fem kilometer sydvest for Ulfborg og konstaterede, at hele 70 % af lokalbefolkningen er bange for ulven:

“De mennesker får jo netop ikke længere de naturoplevelser, de tidligere fik”, lød det fra spørgeren.

“Er det rimeligt, at disse mennesker nu må ændre adfærd?”, supplerede Carsten Bach.

Både Maria Reumert Gjerding og Sebastian Klein erkendte, at frygten i befolkningen er et kæmpe problem.

“Myndigheder og eksperter har ikke været gode nok til at kommunikere ud, at ulven er ganske ufarlig”, sagde Maria Reumert Gjerding.

Frygtindustrien på spil

Sebastian Klein mente, at for mange politikere har været nogle – og det udtryk brugte han – røvhuller i ulvedebatten:

“De har brugt frygten som våben. Og samtidig har forskerne stukket hovedet i busken og gemt sig. Det er altså ikke nok, at tv-værter og dyrepassere ytrer sig”, mente han.

Dét fik Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlem Peter Rosendal på banen:

“Det er ganske rigtigt vigtigt at få forskerne frem. I dansk landbrug kender vi alt til frygt-industrien!”

Der er masser af landbrugs- og miljørelaterede debatter på Folkemødet. En af dem finder sted i teltet Mad & Meninger ved Kampeløkke Havn – lige ved siden af Allinge Røgeri – lørdag fra kl. 14 til 15.30, når en halv snes personer skal fremlægge hver sin korte vision for natur, landbrug eller fødevarer. Én af debattørerne er Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlem Peter Kiær, som fortæller om emnet “Landbrug til gavn for alle”.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst) og Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk (foto)

Scroll to Top