Landmænd forlanger målinger

Et samlet dansk landbrug står bag konference, der skal munde ud i et krav om juridisk og faglig korrekt miljøregulering efter tysk forbillede

20180301baeredygtigt-personale021

Når tyskerne kan, bør danskerne gøre det samme.

Sådan lyder det fra et samlet dansk landbrug, der på mandag den 14. maj står bag en konference på Bygholm Landbrugsskole i Horsens. Her forlanger bl.a. Bæredygtigt Landbrug, Landbrug & Fødevarer samt en hel del landboforeninger, at danske politikere lader sig inspirere af erfaringerne syd for grænsen.

Præcise målinger syd for grænsen

”Det er ufatteligt, at man i Danmark holder fast i teoretiske beregninger, når det syd for grænsen kan lade sig gøre at måle helt præcist”, fortæller den østjyske landmand Alfred Tværsig Olesen, som er bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.

Erfaringerne fra Slesvig-Holsten viser, at et almindeligt veldrevet landbrug ikke udleder belastende mængder af kvælstof. Rent faktisk kommer der oftest mindre kvælstof fra landbrugets drænrør, end der er i det vand, vandløbet ellers rummer. Det er bevist både i Tyskland og ved målinger herhjemme.

Tror på et gennembrud

”Alligevel går man til stadighed ud fra beregningsmodeller, der baserer sig på det, landmanden tilfører sin jord – i stedet for at måle på det, der fraføres arealerne. Og det endda med beregnede udvaskningsprocenter, der ikke holder i virkeligheden”, siger Alfred Tværsig Olesen.

”Det koster den danske landmand dyrt, at den danske regulering af miljøet er baseret på beregninger uden bund i virkeligheden. Det skal der laves om på. Vi tror på, at den 14. maj kan blive et gennembrud, både når det gælder faglighed, retssikkerhed og vigtigst af alt fremtiden for dansk fødevareproduktion”, tilføjer landmanden.

Folketingsmedlem Hans Chr. Schmidt (V) styrer slagets gang i Horsens på mandag.

Du kan tilmelde dig konferencen via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top