EU-dom skal forfølges

Danske Svineproducenter, Bæredygtigt Landbrug og Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har på medlemmernes vegne sendt et forslag til en suspensionsaftale til Kammeradvokaten i forbindelse med 133 gebyrordninger, der er ophængt på det samme EU-direktiv, der tidligere har dannet baggrund for Danske Slagtermestre og Kødbranchens Fællesråds sejr ved EU-Domstolen.

køer-i-stald

Vi har som brancheorganisationer ansvaret for, at vores medlemmer ikke bliver opkrævet mere, end myndighederne har hjemmel til i lovgivningen. Derfor vil vi nu have hele området gennemgået med en tættekam, idet mange af de 133 gebyrordninger er rettet direkte mod vores medlemmer. Suspensionsaftalen er sendt for at undgå, at noget af tilbagebetalingen kan blive forældet, mens vi kommer til bunds i de relevante gebyrordninger.

Danske Svineproducenter, Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter og Bæredygtigt Landbrug har koordineret deres indsats i denne sag med hjælp fra advokat Hans Sønderby Christensen, og således er målet, at alle de tre foreningers medlemmer nu er dækket ind.

– Det er utroligt, at vi skal omkring EU-domstolen for at få nationale særregler og gebyrordninger rettet ind for at undgå negativ konkurrenceforvridning for danske producenter. Det her er et direkte opgør med de tunge administrationsomkostninger, som politikerne og staten i flere år har overvæltet til os erhvervsdrivende. Vi svineproducenter vil blandt andet se nærmere på gebyrordninger i forbindelse med dyrevelfærdskontrollen, gulkort-ordningerne, flytteregistreringsgebyr, omkostninger ved direkte eksporter m.v., siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter. 

– Det er rystende, at mange års kamp for at få fjernet overflødige og – viser det sig nu – ulovlige gebyrer tilsyneladende ikke har sat sig spor i administrationen. Aktuelt drejer det sig blandt andet om gebyrer for kontrol af levende dyr til eksport, brug af kvalitetsrådgivning, kvægpas, registreringer i CHR, gebyrer for ekstrakontrol og muligvis flere, hvor fødevaremyndighederne har overfaktureret kvægbruget, konstaterer formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen.

– Nu skal der ryddes op. Selvfølgelig skal der kontrolleres i landbruget såvel som andre steder, men EU har lavet retningslinjer for, hvor meget og hvor lidt de nationale myndigheder må tage sig betalt, og de regler har myndighederne bare at overholde. Vi vil ikke være malkeko for styrelser med vokseværk. Der har indsneget sig en ”går den, så går den”- kultur, men nu går den altså ikke længere. De ufatteligt mange millioner, som det drejer sig om, mangler i fødevareproducenternes likviditet, siger formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede.

De tre formænd er glade for den gode alliance mellem de tre foreninger samt SamMark og Danske Slagtemestre, og alle ser frem til at komme til bunds i de mange gebyrordninger og få uberettiget opkrævede gebyrer tilbagebetalt til de danske landmænd. Er man ikke medlem af én af de tre foreninger, bør man måske overveje det, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at få nogle af de formentlig ulovligt opkrævede penge tilbage.

Yderligere information:

Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter. Tlf.: 2089 0044

Kjartan Poulsen, formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter. Tlf.: 2128 8899

Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug. Tlf.: 2030 0003

Scroll to Top