“Mine køer går og sopper i spildevand”

I Nordjylland har Jens Lauritz Jørgensen igen og igen oplevet sine marker blive oversvømmet med spildevand og det er bekymrende, for hans køer, der græsser på markerne, bliver syge

Hygiejnebind, vatpinde og et brugt kondom. Ikke ligefrem objekter, Jens Jørgensen fra Tårs ved Hjørring i Nordjylland ønsker sig at finde på sine marker.

Ikke desto mindre var det den slags menneskelige efterladenskaber – og andet menneskeligt affald – den nordjyske bonde, der driver godt 30 hektar og pt. har 13 køer, kunne fiske op fra blandingen af vand og slam på sine marker søndag.

Spildevand på mark

Store mængder regn gør, at spildevandet står op og oversvømmer markerne, hvor Jens Jørgensens køer græsser.

”Mine køer går og sopper i spildevand. Nu er vandet løbet af igen, men slammet sidder jo i græsset,” siger den frustrerede landmand og fortsætter:

Tip redaktionen
Har du selv oplevet problemer med oversvømmelser og overløb med spildevand, vil vi gerne høre fra dig.

Fortæl din historie til mediechef Jakob Tilma på mail jti@baeredygtigtlandbrug.dk

”Selvfølgelig er jeg nervøs for, at mine køer bliver syge. Man er jo bange for, hvad der sker. Vi ved jo ingenting om, hvad der er i det spildevand, der kan jo være medicinrester og alt muligt.”

Ko uden pels
I 2011/12 var markerne oversvømmet en fem-seks gange. Sidste år oplevede Jens Jørgensen kun en stor oversvømmelse. Det var i maj. Kort tid efter begyndte en af hans køer at miste pelsen.

”Den mistede simpelthen pelsen i store strimler, og hun satte mælken til sin forårskalv. Jeg har fortrudt, at jeg ikke tog et billede, men jeg var simpelthen så bange for at blive anmeldt,” fortæller Jens Jørgensen.

”Vi snakkede med dyrlægen, som sagde, at det var en forgiftning, men vi havde jo ingen beviser for, at det var spildevandet.”

Koen fik senere brandsår, fordi den blev så solskoldet af at gå på marken uden pels.

Hygiejnebind på mark efter oversvømmelse

Varslingssystemet virker ikke altid
Frygten for syge dyr og ubehaget ved at vide, at det er kloakvand, der står i pytter på hans mark er svær at ryste af sig, og den nordjyske landmand tager da også altid kontakt til myndighederne, når vandet står op og løber ud på marken.

Reaktionstiden fra myndighedernes side er af varierende karakter. Ved søndagens oversvømmelse havde myndighederne hurtigt folk ude at rydde op, men sådan er det langt fra altid, fortæller Jens Jørgensen. I april tog det 20 dage, før nogen reagerede på hans henvendelse.

”Det tager så meget af min tid, for jeg bliver fandme så gal. Det er især frustrerende, fordi det er de samme myndigheder, der er emsige og pernitne, når der sker andre ting, som for eksempel uheld med gyllevognen. Men udslip er jo udslip, og der skal reageres.” 

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

(Billedet herunder viser, hvordan det ser ud, når et rør på én meter i diameter lukker urenset spildevand ud i Agdrup Bæk.) 

Spildevand i å fra overløbsbygværk

Scroll to Top