Bæredygtigt Landbrug fylder fire

Fælles bekymring fik seks landmænd og to planteavlskonsulenter til at stifte Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug. Det er fire år siden

Lars Løkke Rasmussen har overtaget statsministerposten efter Anders Fogh, der er blevet Generalsekretær i NATO, og selvom Løkke satte sig i stolen d. 5. april 2009, har han 12. februar 2010 endnu ikke rokeret rundt eller skiftet ud på taburetterne i ministerierne.

Derfor er Eva Kjer Hansen (V) fødevareminister, som hun har været det siden 23. november 2007. 

Hun er i gang med at implementere den ’helhedsplan for natur, miljø og landbrug’, som har fået navnet Grøn Vækst.

Dét arbejde vækker både undren og bekymring rundt om i landbrugserhvervet. Der bliver talt om omkostningstunge indsatser og tiltag, og en lille gruppe mennesker spørger interesseret ind til, hvad den nyoprettede forening Landbrug & Fødevarer vil gøre for at stoppe de mange tiltag med økonomisk slagside, som de ser i Grøn Vækst.

”Vi kunne ikke få klar besked om, hvad man har tænkt sig at gøre, og desuden meddelte man, at man ikke følte, at indgrebene ikke var specielt økonomisk belastende,” fortæller agrarøkonom Vagn Lundsteen, der er en i den flok på otte, der spurgte meget aktivt ind til området i sin tid.

Ny forening
De vage svar og den grundlæggende holdning til, at Grøn Vækst er af det gode, får panderynkerne til at blive dybere hos Vagn Lundsteen og hans fæller. En planteavlskonsulent som han selv og seks landmænd har drøftet mulighederne frem og tilbage. Og nu er det tid. Nogen må handle.

”Vi gik sammen om at undersøge, hvad L&F ville gøre, og da vi ikke kunne få klart svar, blev vi meget foruroliget for erhvervets fremtid og besluttede at etablere en ny landbrugsorganisation.”

De afholder stiftende generalforsamling 12. februar 2010. De giver den nystartede forening navnet Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug.

Arbejdet nytter
Det er fire år siden Vagn Lundsteen og de syv andre stiftede foreningen. De fire år har budt på hårdt arbejde og mange kampe. Foreningen er vokset, nogle gang eksplosivt, andre gange stille og roligt. Modstanden har været hård. Meningerne mange. Men arbejdet har været nødvendigt, forklarer Vagn Lundsteen, der har været direktør siden begyndelsen.

”Der har været en utrolig enighed omkring mål og strategier i foreningen, og til trods for, at vi har mødt stor modstand fra den store organisation, som ofte ønsker os hen hvor peberet gror, har vi alligevel formået at flytte L&F på rigtig mange områder,” forklarer han og fortsætter:

”Velvidende, at vi ikke får æren for det, har det alligevel været arbejdet værd.”

Holdningsbearbejdning handler ikke kun om at forsøge at ændre holdningerne hos L&F. Bæredygtigt Landbrug har også arbejdet med andre ’målgrupper’.

”Vi har igennem de fire år formået at skabe rigtig gode kontakter og relationer til politikere på begge sider af folketingssalen, til fødevareforbundet og en lang række andre organisationer og foreninger, der i høj grad trækker på samme hammel, som vi selv,” påpeger Vagn Lundsteen, der virkelig kan se, at det gør en forskel.

”Jeg vil vove den påstand, at landbrugets politiske indflydelse er større i dag end den har været i 30 år. Det er ikke kun vores ære, men i høj grad et produkt af, at samfundet har behov for landbruget til at sikre vækst, beskæftigelse og eksport.”

Den største sejr venter forude
Foreningen har kæmpet ufortrødent siden begyndelsen. Man har lagt sag an mod den danske stat mere end en gang, arbejdet med en fremtidsforsker, fremsat forslag, raslet med sablerne i medierne og kæmpet indtil flere sværdslag med stærke modstandere.

Direktøren vurderer, at den største sejr stadig venter forude.

”Den største sejr er ikke kommet endnu, men den ligger og venter. Vi får stoppet det skred i miljøregler, særligt på kvælstofområdet, der sket gennem de sidste 27 år,” lyder profetien fra Vagn Lundsteen.

Hvad er du mest stolt af?
”At vi som forening har vist, at det nytter. At det gør en forskel at gøre et stykke arbejde. At fakta ikke er til diskussion og når man har styr på fakta og dokumentation, kan man komme langt i dette land.”

Læs meget mere om de resultater, Bæredygtigt Landbrug har opnået i sine første fire leveår i ugens medlemsbrev.

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top