”Vi kan ikke avle det, vi burde”

Udgivet 24. oktober 2012 - kommentarer:
”Vi kan ikke avle det, vi burde”

Danske landmænd er stillet dårligere end deres EU-kolleger. Her i landet må man gøde langt mindre end i de andre EU-lande og det har direkte aflæselige konsekvenser i udbytte og kvalitet

I Danmark har vi særlige gødningsregler, der gælder specifikt for danske landmænd, der skal konkurrere med landmænd i resten af Europa. Reglerne er skrappere herhjemme, og det betyder, at de danske landmænd høster mindre end deres konkurrenter.

Det går blandt andet ud over landmand Jørgen Møller Andersen, der driver to ejendomme i nærheden af Svendborg sammen med sin far.

"Vi mangler kvælstof, for vi kan ikke avle det, vi egentlig burde. Det kan vi tydeligt se. Det kniber med, at vi får de udbytter, der kunne være ønskeligt," forklarer Jørgen Møller Andersen, der både er planteavler og kyllingefarmer.

Jørgen Møller Andersen høster ikke alene mindre end han kunne gøre, hvis han måtte gøde optimalt. Hans korn er også i dårligere kvalitet, fordi der ikke er nok næring i jorden. Proteinindholdet i hans hvede er lavere end hvede produceret uden for Danmark.

Han bruger hvede til foder til sine kyllinger, men når kornet ikke indeholder nok protein, må han tilkøbe mere, forklarer han.

"Jeg bruger ca. 2,5 tusind tons færdig foder og 700 ton ren hvede oveni hvert år. Hvis jeg kan flytte foderprisen bare en femmer ved at der er mere protein i, vil det da i hvert fald betyde temmelig meget for mig økonomisk. Og kan vi få mere gødning til at hæve proteinindholdet, så er vi fri for at købe det ude i byen," argumenterer han.

Ikke noget at udlede
I Nordjylland oplever planteavler Michael Blach også, at hans udbytter er faldet og faldet. I år har han dyrket hvede på de 226 hektar jord, han driver. Sidste år forsøgte han sig med vårbyg.

"Det blev aldrig en succes. Vi har tidligere prøvet lidt af hvert, men jorden egner sig bedst til hvede. Og vi kan bare se på udbytterne, at jo mere gødning jo højere er udbytterne," forklarer Michael Blach.

Den nordjyske landmand giver ikke meget for politikernes argument om at de mindre gødningsmængder er nødvendige for at beskytte vandmiljøet.

"Når vi er færdige med at dyrke en afgrøde, har vi suget al den næring der er ud af jorden, så alt det med, at der er en stor udvaskning, det mener jeg ikke, der er hold i, " siger han.

Michael Blach tager drænvandsprøver på sin bedrift i samarbejde med LandboNord og de seneste prøver viser, at han udleder 0,8 mg/l.

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk