Sådan skal du forholde dig til randzone-kontrol

Udgivet 29. oktober 2012 - kommentarer:
Sådan skal du forholde dig til randzone-kontrol

Både kommuner og NaturErhvervstyrelsen kan komme forbi og kontrollere, om din ejendom lever op til randzoneloven. Bliv klogere på, hvordan du skal forholde dig, hvis du får uanmeldt besøg

En gammel reklame for kaffe opfordrede til at byde på en kop, hvis der kom uventede gæster. Det behøver du nu ikke at gøre, hvis repræsentanter fra NaturErhvervstyrelsen eller din kommune kigger forbi og vil se, om din ejendom lever op til randzonelovens bestemmelser.

Skulle du få gæster, der vil se dine randzoner, er det en god idé at gøre opmærksom på, at du er medlem af Bæredygtigt Landbrug. Som medlem har du nemlig stævnet staten for netop randzonerne d. 27. april 2012.

Det har betydning, idet man kan politianmeldes i en verserende sag, men ikke dømmes, når der hersker tvivl om lovens gyldighed.

Får du besøg, skal du minde dig selv om, at fødevareministeren flere gange har opfordret til, at vi bruger vores sunde fornuft - og at hun har udtalt, at det første år er et 'fjumreår' for de, som ikke kan finde ud af, hvor randzonerne skal være.

Fem ting, du skal huske dig selv på:

  • Som medlem af Bæredygtigt Landbrug, har du stævnet staten for randzonerne 27. april
  • Fødevareministeren har udtalt flere gange, at vi skal bruge vores sunde fornuft
  • Fødevareministeren har udtalt, at der første år er et fjumreår, for de som ikke kan finde ud af hvor randzonerne skal være
  • Der er ikke fagligt belæg for randzonerne. Fødevareministeren må bevise at randzonerne virker
  • Der er ikke Krydsoverensstemmelse på randzoneloven. Der er derfor ingen risiko for at der bliver trukket i EU-præmien.

Selvom du ikke behøver stå klar med kaffekanden, hvis kontrollanterne skulle kigge forbi, må du heller ikke smide dem på porten.

- Vi skal respektere kontrollanterne. Det er deres arbejde, og det er i fælles interesse, at vi får det bedste ud af besøget. Hvis du holder dig til de fem gode råd og forklarer dig, kører kontrollanten fra dig med en større viden end da han kom, forklarer direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen.

Seks landmænd anmeldt til politiet
NaturErhvervstyrelsen har politianmeldt seks landmænd, der offentligt har udtalt, at de ikke agtede at overholde randzoneloven.

- Vi har set i medierne, at nogle landmænd har nægtet at overholde loven, og det kan vi naturligvis ikke sidde overhørig. Derfor har vi som myndighed med ansvar for randzoneloven politianmeldt seks landmænd. Sagerne og efterforskningen ligger nu hos politiet, siger Anders Munk Jensen, kontroldirektør i NaturErhvervstyrelsen til Effektivt Landbrug.

Anders Munk Jensen ville mandag ikke oplyse til Bæredygtigt Landbrug, hvem de seks landmænd er. 

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk