Det er den manglende viden, der er helt skæv

Knud Jeppesen giver radikalt byrådsmedlem tørt på efter beskyldninger om landbrugets forurening af drikkevandsboringer

gen-knud

Af Knud Jeppesen, landmand, Jelling

Torben Elsig-Pedersen, radikalt medlem af Vejle Byråd, kommer i læserbrevet “Forurenet drikkevand – det er helt skævt” med så mange forkerte påstande i jagten på stemmer, at det kræver modsvar.

Staten har stillet krav om sprøjtefrie boringsnære beskyttelsesområder (hvor drikkevandet suges op af jorden), men har været så smart at sætte kommunerne til at sørge for, at vandværkerne skal lave ”frivillige” aftaler med dem, der ejer den jord, hvor ”snablen” suger vand op af jorden.

Ejerne må ikke sprøjte deres afgrøder deromkring. Så stat og kommune ”tvinger” vandværksforbrugerne til at betale for noget, de ikke selv har bedt om. Og noget, de ikke får noget for. Det er kun hævn på fortidens gøren. Men måske er der stemmer i det? Moderne bionedbrydelige pesticider godkendes i verdens skrappeste varslingssystem VAP af Miljøministeriet. Viser VAP-test af pesticider, at nedbrydningsrester går mod grundvand, forbydes de. Så når Elsig-Pedersen udstiller landmænd som nogen, der grisk vil have penge for ikke at bruge moderne midler, der nedbrydes og er fuldt godkendte, svarer det til at ville forbyde brugen af benzin, fordi der engang var forurenende bly i.

For øvrigt er der ikke sløjfet en eneste boring i 20 år grundet landbrugets brug af pesticider på dyrkningsfladen. Lad os da glædes over det og i stedet sætte fokus på de mange nedgravede lossepladser, hvorfra der siver meget ned til grundvandet. I øvrigt stammer 1/3 af de pesticider, der er skyld i sløjfede boringer, fra de biocider, der findes i træbeskyttelse brugt til træhuse, plankeværker osv. Det er så ”smart” lavet, at de omdøbes til pesticider, når de nedbrydes i jorden, og vupti er det landbrugets skyld. De fleste biocider er heller ikke godkendt og slet ikke i VAP som pesticider, så der tager ”vi” bare chancen. Måske derfor de findes så mange steder i grundvandet. Så skal alle frivilligt pille alt deres træværk ned for at redde vores drikkevand? Uden erstatning selvfølgelig.

”Kloge” folk siger jo, at forureneren betaler. Hvem stemmer for det?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Vejle Amts Folkeblad, du kan se avisens onlineversion via linket HER. Skribenten er æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

1 kommentar til “Det er den manglende viden, der er helt skæv”

  1. Det er godt, som landmand Knud Jeppesen oplyser, at moderne bionedbrydelige pesticider godkendes i verdens skrappeste varslingssystem VAP af Miljøministeriet.

    Trist at Miljøstyrelsen ved hjælp af et smuthul i loven, beregnet på helt særlige nødsituationer, planmæssigt år efter år giver dispensation til forbudte sprøjtemidler. Faktisk indtager danmark tredjepladsen af de EU-lande, der gør størst brug af smuthullet i den lov, der forbyder de mest giftige pesticider. Første og andenpladsen indtages af Østrig og Finland.

    I følge Miljøstyrelsens vejledning, link nederst, kan der “hvis der foreligger en fare der truer en afgrøde” gives dispensation til et ikke godkendt pesticidmiddel.
    Det er flovt at det landbrug, der regner sig blandt de mest moderne og vidensbaserede, år efter år, bringe sine afgrøder i så stor fare, at det er nødvendigt at bruge de forbudte og mest giftige pesticider.

    https://mst.dk/kemi/pesticider/godkendelse-af-pesticider/ansoegningsformer-og-krav/andre-typer-af-godkendelser/

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.