Vandløbsmyndighederne har “overstrømmende succes”

Få dog gjort noget ved vandløbene, så de kommer tilbage til tidligere tiders standard, skriver Bæredygtigt Landbrugs rådgiver i Jyllands-Posten

Poul Vejby-Sørensen

Af Poul Vejby-Sørensen, cand.agro. og ekstern rådgiver, Bæredygtigt Landbrug

Når vejrguderne sender mere nedbør over landet, samtidig med at Miljøministeriet via diverse styrelser og vandløbsmyndigheder lægger hindringer for afløbet, så bliver resultatet som i Midtjylland!

Med truende oversvømmelser må det stå klart, at vandløbsadministrationen er et af landets store problemområder. Nedbøren er en faktor, vi ikke kan gøre noget ved. Men vi kunne sagtens gøre noget ved tilstoppede vandløb!

Vandløbsadministrationen, der i årtier har lænet sig op ad Miljøministeriets vejledning, bærer hovedansvaret for problemerne. Gennem de seneste årtier er der skruet ned for vandløbenes kapacitet gennem reduceret vedligeholdelse, dvs. manglende oprensning. Hvis vandløb ikke renses for grøde og slam, reduceres transportevnen voldsomt til f.eks. halvdelen eller endnu mindre, og når plantematerialet ikke oprenses, får det lov at rådne i vandløbet og forbruge ilten til skade for livet i vandløbet.

Miljøministeriet med styrelser har direkte tilstræbt at nedsætte vandløbenes vandtransportevne for at hæve vandspejlet. Der arbejdes for at ”parkere” vandet i stedet for at lede det ud til havet. Så myndighederne har ”overstrømmende succes” i disse dage.

Men myndighedernes planlagte oversvømmelser fører til udbyttetab og unødvendig næringsstofudledning fra markerne og vandskader på bygninger og anlæg.

Det burde stå klart for ansvarlige politikere, at der må gribes ind, inden endnu større arealer sættes under vand.

Få dog gjort noget ved vandløbene, så de kommer tilbage til tidligere tiders standard!

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Morgenavisen Jyllands-Posten. Hvis du abonnerer på mediet, kan du se avisens hjemmesideversion via linket HER).

Scroll to Top