PFAS-skandalen åbenbarer skandaløs dansk miljøregulering

Det er åbenlyst, hvor ensidigt – og forkert – vi landmænd hidtil har været skydeskive, når det gælder reguleringer for at bedre miljøet

Peter Kiær på Ledreborg

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Gentagne afsløringer om PFAS-forureninger over det ganske land er muligvis kommet som en overraskelse for mange læsere, lyttere og seere ude i befolkningen. Men inde på Christiansborg burde de annoncerede sensationer være forudsigelige nyheder – og man skulle have skredet ind for lang tid siden.

I Bæredygtigt Landbrug har vi længe kritiseret manglen på målinger.

Igen og igen har vi krævet målinger af bl.a. overfladevandet – som EU da også forlanger af samtlige medlemslande, uden at de danske myndigheder af den grund er vågnet op. Vi har henvist til eksempelvis Slesvig-Holsten, hvor man takket være konkrete målinger i vandmiljøet kan føre en miljøpolitik, der rent faktisk virker. I modsætning til den ”feel good”-politik, de folkevalgte praktiserer herhjemme. Det er ufatteligt, at man i Danmark har brugt kræfterne så ineffektivt.

I bl.a. Esbjerg har vi desuden oplevet, hvordan kommunen i PFAS-sagen henviser til Miljøministeriet, hvorefter ministeriet derpå peger på kommunernes ansvar… Offentlige institutioner spiller på dén måde ping-pong med både indsatser, indberetninger og ansvar. Dét ansvar skal placeres og føre til handling – og det haster!

Vil man vandmiljøet det bedste, må man i gang med at måle for disse stoffer fremfor at ty til tiltag, der intet nytter, og som i øvrigt rammer fødevareproducenter helt uretfærdigt. Det er åbenlyst, hvor ensidigt – og forkert – vi landmænd hidtil har været skydeskive, når det gælder reguleringer for at bedre vandmiljøet i hav og vandløb.

Nu må der – langt om længe – tænkes nyt i dansk miljøpolitik, så vi kan få en regulering, der er både juridisk og fagligt korrekt!

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Maskinbladets onlineversion HER. Effektivt Landbrug har desuden skrevet en artikel om Peter Kiærs udmeldinger, dén tekst kan du se via linket HER).

2 kommentarer til “PFAS-skandalen åbenbarer skandaløs dansk miljøregulering”

  1. Henrik Fleischer

    70% N. Påviste PFAS i flere af jeres paticuder, måske også i jeres ynglingssaft Round Up. Så helt forkert er det nok ikke, t i har en stor del af ansvaret for ødelæggelsen af vores… ikke jeres ,,, vandmiljø

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.