Her er overblikket: Se de 12 partiers ordførere på landbrugs-, fødevare- og miljøområdet

Gamle kendinge spiller hovedrollerne på ordførerposterne, men også nyvalgte folketingspolitikere kommer til at sætte deres præg på politikken

folketinget-trappen

Det danske parlament – Folketinget – har efter det nylige valg ikke færre end 12 partier. Det kan derfor være noget af en labyrint at hitte rede i, hvem der er ordfører for hvilke områder. Landbrugspressen herhjemme har dog gjort et fint forsøg på at give læserne overblikket over, hvem der i den kommende valgperiode får noget at skulle have sagt på landbrugsområdet, nu hvor ordførerposterne blandt partierne på Christiansborg langt om længe er blevet fordelt ovenpå regeringsdannelsen.

For regeringspartierne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne er det henholdsvis Ida Auken (S), der tager sig af landbrugs- og fødevareområdet, og Anna Paulin (S) som er miljøordfører, mens Erling Bonnesen (V) og Charlotte Bagge Hansen (M) dækker begge dele for de to borgerlige regeringspartier. Endnu vigtigere i denne sammenhæng er det dog, hvem der sidder på ministerposterne – hvilket fremgår af linket under denne artikel.

For de røde oppositionspartier i Folketinget er det Søren Egge Rasmussen og Mai Villadsen fra Enhedslisten, Fransisca Rosenkilde og Torsten Gejl fra Alternativet, Christian Friis Bach og Zenia Stampe fra Det Radikale Venstre samt Carl Valentin fra SF, som er ansvarlige for de ordførerskaber, der fortrinsvis interesserer landmændene.

Hos de blå grupperinger i oppositionen er det gamle kendinge som Per Larsen og Mette Abildgaard hos Det Konservative Folkeparti, Carsten Bach og Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance samt Peter Kofod og Nick Zimmermann fra Dansk Folkeparti, den nyvalgte nordjyde Kim Edberg Andersen fra Nye Borgerlige plus Hans Kristian Skibby fra Danmarksdemokraterne, som tegner politikken på området. Sidstnævnte bliver i øvrigt formand for Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

Af de nævnte ordførere går især Erling Bonnesen, Per Larsen, Carsten Bach, Peter Kofod og Kim Edberg Andersen for at være landbrugsvenlige politikere.

Du kan se hele oversigten over landbrugs- og fødevare- samt miljøordførere i Landbrugsavisens omtale HER.

De nye udvalgsformænd i Folketinget fremgår af Altingets overblik HER.

Læs mere om de virkelig indflydelsesrige politikere – nemlig de nye ministre – i artiklen fra Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside herunder.

Her er landbrugets nye ministre

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.