Et forbud mod glyphosat vil øge kvælstofudvaskning og CO2-udledning

Igen bekræfter undersøgelser, at et farvel til ukrudtsmidlet Roundup ikke kan undgå at få negative konsekvenser for både miljø og klima

marksprøjte-foto-hardi.dk

Udvaskningen af kvælstof samt udledningen af CO2 vil blive øget, hvis EU – som frygtet – forbyder brugen af glyphosat.

Faktisk vil yderligere mindst 6.000 ton kvælstof årligt blive udvasket fra de danske marker, hvis aktivstoffet i verdens mest effektive og skånsomme ukrudtsmiddel – Roundup – bliver forbudt. Det er den foreløbige konklusion på en beregning fra Seges Innovation, der bl.a. tager udgangspunkt i det efterfølgende behov for mere ukrudtsharvning og anden mekanisk bearbejdning for at kontrollere ukrudtet.

”Ved et forbud mod at bruge glyphosat vil udvaskningen af kvælstof for de fleste sædskifter bliver øget med tre til fem kilo kvælstof per hektar”, fortæller chefkonsulent hos Seges, Leif Knudsen.

Du kan se mere i Landbrugsavisens og Effektivt Landbrugs dækning af nyheden HER og HER. Sidstnævnte medie fortæller også, at der ikke er ukrudtsmidler på vej til at erstatte glyphosat i tilfælde af et forbud, læs mere om dén vinkel HER.

Resultatet af den nye undersøgelse falder fint i tråd med tidligere forskning på området. Eksempelvis er landbrugsuniversitetet i Sverige – der af det svenske landbrugsministerium blev bedt om at undersøge konsekvensen af et glyphosatforbud – nået frem til nogenlunde samme konklusion, hvilket du kan læse mere om i artiklen fra Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside herunder.

Glyphosat-forbud kan skade miljøet

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.