Dansk enegang på CO2-afgiften vil slå benene væk under dansk landbrug

Europa-parlamentariker Asger Christensen har absolut ikke ændret holdning til den truende afgift, selv om hans parti er gået i regering

Asger Christensen2

Af Asger Christensen (V), medlem af Europa-Parlamentet

Det er ikke kun håbløst men også kulsort at indføre en CO2-afgift i Danmark. For med dansk enegang vil vi unægteligt skubbe produktion og arbejdspladser ud af landet.

Udledningen vil ryge til andre lande, der ikke er lige så langt fremme med omstillingen som os og derfor har en højere udledning. Det er hverken godt for klimaet eller økonomien.

Derfor har min holdning ikke ændret sig, selvom vi har fået en ny regering. En CO2-afgift skal som minimum være på EU-niveau. Kun sådan bevarer vi konkurrenceevnen, styrker økonomien og gør noget godt for klimaet.

For det er klart, at jeg er helt enig i målet. Men jeg er ikke enig i midlet! Krigen i Ukraine har i den grad lært os at stave til fødevareforsyningssikkerhed. Og vi står nu midt i en verdensomspændende fødevarekrise. Så lad mig slå én ting helt fast: Dansk klimanationalisme må aldrig blive på bekostning af fødevaresikkerheden.

Og bare for at sige det, som det er, så vil en dansk enegang på CO2-afgiften slå benene fuldstændig væk under dansk landbrug. Jeg kan derfor ikke understrege nok, hvor stort behov der er for, at vi driver den grønne omstilling med gulerod frem for pisk.

Lige nu diskuterer vi i EU, hvordan vi bedst kan skabe fælles EU-certificeringer for kulstoffjernelse, så vi både kan reducere drivhusgasser og samtidig lagre dem aktivt i jorden. Det er smart, det er grønt, og det er fælleseuropæisk. På den måde sikrer vi lige vilkår og skaber et sundere og grønnere produktionsmiljø for de europæiske landbrug.

Jeg vil arbejde benhårdt på at få spørgsmålet om en fælles EU-CO2-afgift ind i diskussionen, når Europa-Parlamentet snart skal behandle Kommissionens forlag om certificering af kulstoffjernelse. Det vil være sund fornuft at stå sammen om en sådan afgift, så vi ikke bare skubber klimaregningen ud af landet og lukker øjnene for konsekvenserne, mens Vorherre græder.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i både dags- og landbrugspressen, du kan eksempelvis læse udgaverne fra Vejle Amts Folkeblad og Maskinbladet HER og HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.