Rapporter om antal fund giver ingen mening

Allan Holm Nielsen skriver her om det, han kalder en misinformerende skræmmekampagne rettet mod konventionelle fødevarer

marksprøjte-nat-foto-hardi.dk

Af Allan Holm Nielsen, hortonom og Ph.d. i molekylær mikrobiologi, Tænketanken Growz

Myndighederne i Danmark bruger meget tid og mange penge på at analysere diverse fødevarer for pesticid-rester. Og med god grund. Visse pesticider ønsker vi ikke at have i vores fødevarer.

Men kæden hopper af, når man misbruger tallene til at opgøre ”antal fund” eller endnu værre ”procent fund” – for disse tal giver ingen som helst mening.

Ikke sammenlignelige tal

Skulle tallene give mening, skulle man teste for alle pesticider. Det gør man langt fra. Og for det andet skulle man teste tilfældigt, hvis tallene skulle være sammenlignelige år for år. Og det gør man heller ikke.

Myndighederne er nemlig så smarte, at de naturligvis tester mest der, hvor de ved, at der er størst chance for at finde noget – og det giver rigtig god mening. På den måde kan man jo finde flest af de trælse stoffer, og stoppe de produkter.

Men samtidig betyder for eksempel en stigning i antal eller procent fund, at det ikke nødvendigvis har noget som helst med øget forekomst i fødevarerne at gøre. Det kan lige så vel handle om, at myndighederne bare er blevet dygtigere til at forudse, hvor der vil være problemer.

Ingen test af en række økologiske pesticider

Derudover så undlader man helt bevidst at teste for en række pesticider – særligt de økologiske. Og det er der også en god grund til. For eksempelvis tungmetallet kobber, der i mange lande må bruges til at bekæmpe svampesygdomme i økologiske produkter, findes i alle planter i forvejen.

Kobber er nemlig samtidig et essentielt plantenæringsstof. Eller sagt på en lidt anden måde: 100 procent af alle planter indeholder øko-pesticidet kobber – som i øvrigt er forbudt at bruge som pesticid i Danmark. Men det må gerne gives som næringsstof, hvis ikke planten kan trække nok op fra jorden af sig selv.

Det burde være ulovligt

At tale om antal eller procent fund, når man betænker ovenstående, giver altså ingen som helst mening. Udtrykket bruges udelukkende som del af en misinformerende skræmmekampagne, der er designet til at bruge frygt til at øge salget af økologiske varer.

Det burde simpelthen ikke være lovligt.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Maskinbladet, du kan se dén udgave via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Den nyhed, som Allan Holm Nielsen kommenterer, har også været omtalt på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside, og dén version kan du se herunder).

Færre pesticidrester i danske fødevarer end i udenlandske

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.