Nej, vi kan ikke leve af at producere mad som ”Bonderøven”

Danmark og verden har behov for en intensiv landbrugsproduktion, understreger BL-medlem Bo Ritterbusch i dette læserbrev

ritterbusch-1

Af Bo Ritterbusch, medlem af Bæredygtigt Landbrug, Korupvej 10, 9560 Hadsund

Få mennesker er så sympatiske som Frank Ladegaard Erichsen, populært kaldet ”Bonderøven”.

Jeg skal derfor på ingen måde rakke ned på den nye bog fra denne dygtige tv-personlighed, bonde, foredragsholder og forfatter. Men når der i den offentlige mening spirer velmente men urealistiske holdninger og idéer frem om, at langt flere mennesker bør bo og leve som Frank, og at det er sådan, vi fremadrettet bør producere fødevarer herhjemme, føler jeg mig nødsaget til at reagere.

Lad os lige lave et regnestykke sådan i hele træskolængder:

Frank og hans familie, i alt fire personer, optager et areal på cirka fire hektar. Lad os for nemheds skyld sige, at de er selvforsynende med alt (hvad de selvfølgelig ikke er, men for eksemplets skyld). Der bor i underkanten af 5,9 mio. mennesker i Danmark, og de ville med Bonderøvens levevis skulle bruge et areal på 5,9 mio. hektar. Når vi regner revl og krat med, er hele vores land på 4,3 mio. hektar.

Landbrugslandet Danmark brødføder mange andre end danskere. Hvis vi alle skal gøre som Frank, kan vi ikke engang mætte os selv herhjemme. Verden skriger ellers på fødevarer, så det var nok at foretrække, at vi er nogen, som er en hel del mere effektive end Bonderøven!

Læg dertil, at hvis Danmarks Naturfredningsforening får sin vilje med minimum 30 % beskyttet natur, efterlader det omkring tre mio. hektar til danskerne. Ergo skal vi alle være mindst dobbelt så effektive som Franks matrikel!

Med dén model for levevis og fødevareproduktion vil ingen af os få tid til at være ansat i det offentlige. Så er vi selvfølgelig fri for at bekymre os om de syge, opretholdelse af lov og orden samt forsvaret mod udenlandske despoter. Og ønskes der veje og anden infrastruktur, skal pladsen til dette naturligvis fraregnes arealet til danskernes ”overlevelse”.

Stor respekt herfra til bonderøve af enhver slags. Men mon ikke vi – trods alt – er bedre tjent med, at vi alle gør det, vi er gode til, og efter bedste evne gør gavn for samfundet?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev både i diverse dagblade samt i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse onlineudgaven fra Effektivt Landbrug HER samt hjemmesideversionerne fra Horsens Folkeblad, Skive Folkeblad, Fredericia Dagblad, Fjordavisen, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Dagbladet Holstebro-Struer samt Randers Amtsavis HER, HER, HER, HER, HER, HER og HER).

4 kommentarer til “Nej, vi kan ikke leve af at producere mad som ”Bonderøven””

 1. Niels Peter Gleerup

  Godt at få tingene sat i relief. Det “glemmer” DR nemlig. I øvrigt ville en landmand med så meget rod omkring sin ejendom, som Franck E. har, have svært ved at overbevise evt. långiver om sin seriøsitet mhp. at kunne overleve som landmand.

 2. Det som den gode hr Bo Ritterbusch begår her kaldes ofte for en stråmand. Han vælger en serie nostalgiske programmer som DR TV sender hvorefter han antager at det er et ønske fra forbrugerne at landbrugsproduktion skal foregå som det der vises på TV.
  Enten gør hr Bo Ritterbusch sig skyldig en grov undervurdering af danske forbrugeres evner til at skelne mellem fakta og fiktion, eller han afsløre egen mangel på samme.

  Det som stadig flere forbrugere tager afstand fra og som alle i BL burde tage alvorligt set i lyset af et mangeårigt stadigt faldende salgstal, er det der foregår og beskrives af Mathilde Walter Clark her:
  https://www.information.dk/kultur/2022/11/dansk-landbrug-se-goer-dyrene-holdt-produktionsanlaeg-bygget-glas

  P.S. det er flot klaret at få det samme læserbrev reproduceret i så mange aviser som det fremgår af artiklen, det var helt utænkeligt for ganske få år siden.

 3. Henrik Fleischer

  FEJL! Danmark “Brødføder” ikke nogle andre end danskere, Danmark KØDFØDER rige landes fede kødædere. Intet går til fattige landes munde. Hold nu for helvede op med jeres løgne.

  Og I svarer som sædvanlig aldrig.

  Her er min mailadresse, hvis I tør blive citeret, I ansvarsløse fæhoveder.

  henrikfleischer@gmail.com.

 4. Jamen dog Henrik Fleischer, jeg håber sandelig du har fået det bedre.
  Ka du ikke fortælle os hvem du er, og hvad du kan, måske vi kan lære noget af dig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.