Redaktør: CO2-afgifter kan true samfundsøkonomien

Ingen har gavn af, at vi går til frontalangreb på et betydende erhvervs økonomi, skriver lederskribent på JydskeVestkysten

høst

Af Peter Gram, redaktør, JydskeVestkysten

Danmarks kommende regering skal virkelig tænke sig særdeles godt om, når den læser den rapport, som det Miljøøkonomiske Råd netop har præsenteret. Rådet anbefaler, at der lægges tunge CO2-afgifter på landbruget.

1100 kroner per udledt ton frem mod 2030 anbefaler rapporten, der tyder på, at rådet med dobbeltnavnet har mere fokus på miljøet end på økonomien.

Gambling med adskillige tusind arbejdspladser

Landbruget advarer imod, at afgiften vil være dødsstødet for ikke blot mange landmænd, men også store dele af fødevareindustrien.

Hermed gambler man potentielt med omkring 120.000 arbejdspladser og et bidrag på 22 procent af den danske eksport målt på tallene fra 2021. I faktiske tal blev der det år eksporteret for 173 milliarder kroner fra fødevarebranchens virksomheder.

Klimapolitik med omtanke, tak!

Naturligvis er det vigtigt at sikre klodens fremtid.

Men det skal ske med omtanke. Den mangler, hvis vi går til frontalangreb på et helt erhvervs økonomi.

Nok kan CO2-udslippet i Danmark efter vismændenes mening reduceres med de ønskede 70 procent inden 2030, hvis også landbruget bliver pålagt afgifter. Men effekten er ikke-eksisterende, hvis produktionen blot forsvinder til udlandet.

Naturligvis skal landbruget ganske som industrien bidrage til, at der bliver udledt færre drivhusgasser. Men industrien er netop i fuld gang med at bevise, at man både kan opretholde en produktion og samtidig skåne klimaet.

Tænk i smarte løsninger

Aalborg Portland er gentagne gange blevet udråbt til Danmarks største CO2-synder. Men nu har den nordjyske cementproducent netop indviet et pilotanlæg, der faktisk kan indsamle drivhusgasser. Lad os for alt i verden tænke i lige så smarte løsninger for landbruget.

Aalborg Portland er også et relevant sammenligningsgrundlag af en anden grund. Sammen med andre store udledere har Aalborg Portland nemlig udsigt til en klækkelig rabat på CO2-afgiften i erkendelse af, at det ikke nytter at sende arbejdspladser, eksportindtægter og i sidste ende jo også udledninger til andre egne af kloden. Samme sunde fornuft bør også landbruget nyde godt af.

(Indlægget har også været bragt som leder i Jysk Fynske Medier, du kan se JydskeVestkystens onlineudgave via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

1 kommentar til “Redaktør: CO2-afgifter kan true samfundsøkonomien”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.