BL-medlemmer blev tirsdag eftermiddag klogere på klima

Spørgelysten var stor, da Bæredygtigt Landbrugs fagkonsulenter Anne Smet Andersen og Jens Lund Pedersen var i online-dialog med landmænd

høst hvede august 19 solnedgang

”Hvordan kan man dog tro, at en dansk CO2-afgift på landbruget kan påvirke de globale klimaforandringer?”

Sådan lød ét af spørgsmålene fra Bæredygtigt Landbrugs faglige konsulent Jens Lund Pedersen, da foreningen tirsdag eftermiddag havde inviteret sine medlemmer til Teams-orienteringsmøde med fokus på klimaet.

Jens Lund Pedersen og hans kollega Anne Smet Andersen kom heldigvis ikke kun med spørgsmål men først og fremmest med en masse svar på det velbesøgte onlinemøde.

Vi når målene uden en afgift

Samlet set nåede omkring hundrede BL-medlemmer – mange af dem med stor spørgelyst – at klikke sig ind på mødet og dermed høre en hel del om især kulstofkredsløb og de øvrige klimagasser. På tirsdagens møde lærte de to fagkonsulenter fra sig om bl.a. afgrødernes optag af CO2 og gødningens indflydelse på lattergas-emission, ligesom de kom ind på FN’s klimaberegninger sammenholdt med den nationale osteklokke-tænkning i Danmark. Den danske politik omfatter måske snart en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer – selv om dansk landbrug vil kunne nå klimamålene for 2030, især uden en ny afgift.

”Rentabiliteten i rigtig mange landbrugsvirksomheder vil være helt ødelagt, og megen produktion vil lukke ned med en CO2-afgift. Det er bedre at sætte fuld kraft på forskning og innovation”, fastslog Jens Lund Pedersen på mødet.

Tips til klimavenlig fødevareproduktion

De landmænd, som deltog i onlinesessionen, fik også nogle værktøjer med hjem med henblik på selv at kunne gøre en ekstra klimaindsats på egen bedrift.

Helt generelt er det dog væsentligt for Bæredygtigt Landbrug, at landmanden får lov til at bogføre både sine indtægter og udgifter i de krævede klimaregnskaber.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top