Vi har til opgave at øge fødevareproduktionen

Derfor giver det ingen mening at tale økologien op, derimod skal vi have øje for, at landbrugets afgrøder fjerner CO2

Jørgen Lund Christiansen

Af Jørgen Lund Christiansen, journalist og foredragsholder, Skanderborg

Klimaminister Dan Jørgensen har i bl.a. DR’s Deadline nævnt, at gylle og CO2 fra atmosfæren i pyrolyseanlæg kan omdannes til henholdsvis brændstof, herunder fly-“benzin”, og kulpiller, der kan nedpløjes. Herved fjernes, henholdsvis langtidsdeponeres, CO2 til positiv bogføring på landbrugets klimaregnskab.

Metoden har potentiale til inden 2030 at fjerne de fem millioner tons CO2, som ministeren jagter i landbruget. Det taler Dan Jørgensen ikke om. Han nævner heller ikke, at landbrugets afgrøder under væksten de facto fjerner mere CO2 end udledningen i den anden ende fra de fødevarer, høsten giver i form af brød, kød og mejeriprodukter, frugt og grønt, øl m.v. Ses på korn alene, optager planterne 13 millioner tons CO2 mod en udledning på ni millioner tons af de produkter, kornet bliver til. Der er positiv værdi også af andre afgrøder.

Hvorfor skal det være skidt, når det faktisk er godt?

Hvad er årsagen til, at hverken medier eller politikere – røde såvel som blå – har øje for denne kendsgerning? Hvorfor skal det være skidt, når det faktisk er godt?

I stedet bruger Dan Jørgensen tid på at tale økologi op. Både produktion og forbrug er stigende, hævder han. Det korrekte er, at arealet er vigende, mens flere forbrugere er på vej tilbage til de såkaldte konventionelle fødevarer, der da også er både sunde og gode – og billigere!

Økologi skal være på markedets betingelser

I og med der stadig er efterspørgsel efter økologi, skal der naturligvis være produktion – på markedets betingelser. Men ministeren skal lade være med at bilde os ind, at økologi er en del af klimaløsningen. Overlad det sludder til Alternativet og Enhedslisten. Økologi er klimanegativt – som de 75.000 hektar skov, der til glæde for svampe og insekter skal have lov til at rådne CO2 lukt op i luften.

Pr. hektar udgør øko-produktionen 40-70 % af den videnspræsterede høst baseret på nyeste forskning og udvikling med hensyntagen til såvel miljø, natur som klima. Det øko-”positive” er, at CO2-udledningen pr. hektar er lavere end i det landbrug, der er så effektivt, at det levner plads til biodiversitet. Det afgørende er, at målt pr. kg. fødevare er det konventionelle landbrug klart mest klimavenligt.

Så meget vokser verdensbefolkningen

I næste måned runder kloden otte milliarder mennesker mod to i 1922 – og forventet 10 i 2050. Vi har til opgave at øge produktionen!

Men først og sidst: Hvorfor tæller planternes optag af CO2 ikke med i klimaregnskabet?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Nordjyske. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top