Retssager kan også handle om at skabe åbenhed

Bæredygtigt Landbrug tabte som bekendt efterafgrødesagen i landsretten, men det er essentielt for landbrugserhvervet at føre sådanne sager

dommerhammer

Landbrugspressen interesserer sig naturligt nok en hel del for Bæredygtigt Landbrugs netop overståede efterafgrødesag i Vestre Landsret.

Forleden var det Landbrugsavisen, der bragte artiklen HER. Og nu har også Effektivt Landbrug sat fokus på dommen i en større artikel om sagen. En sag, der godt nok resulterede i en dom, der gik Bæredygtigt Landbrug imod – men som alligevel kan være vigtig at føre for det samlede landbrugserhverv.

”Hvis ikke vi fører denne slags sager, så mister landmændene deres mulighed for at få indsigt i deres egne sager”, forklarer Bæredygtigt Landbrugs chefjurist Nikolaj Schulz i interviewet med Effektivt Landbrug.

Han fortæller, at myndighederne er forpligtet til at belyse, hvad miljøkonsekvenserne er af et givent tiltag – i det her tilfælde en efterafgrødebekendtgørelse. Og at denne strategiske miljøvurdering i den forbindelse er et afgørende værktøj, hvis man som landmand løbende vil have indsigt i, hvilket grundlag myndighederne bruger, når de ændrer i bekendtgørelser, for eksempel vedrørende gødningsnormer og virkemidler.

”Hele pointen med en strategisk miljøvurdering er, at ministeriet fagligt skal redegøre for, hvad de lægger til grund for bekendtgørelsen. Og hvorvidt ministeriet for eksempel har regnet de kollektive og individuelle virkemidler med. Det drejer sig om the right to know, så landmanden kan få en viden om, hvordan reglerne er blevet tilvejebragt, og dermed en åbenhed om hvordan gødningsreguleringen er for danske landmænd”, lyder det fra Nikolaj Schulz.

Du kan – hvis du abonnerer på mediet – læse mere i Effektivt Landbrugs artikel HER.

Der er mere info om landsretssagen i artiklen fra Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside herunder.

Efterafgrødesag: BL taber i landsretten – men overvejer at anke til Højesteret

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.