Støt den ulige kamp om menneskerettigheder

Både tidligere minkavlere, landmænd samt andre erhvervsdrivende bør bakke op om Bæredygtigt Landbrugs minkretssag, skriver chefredaktør

Jakob Lund-Larsen

Af Jacob Lund-Larsen, chefredaktør for Effektivt Landbrug

Det skulle være sundt at få pulsen op. Gerne dagligt.

Det er dog næppe derfor, at landmandsorganisationen Bæredygtigt Landbrug (BL) nu sagsøger staten i minksagen. BL sagsøger staten for den demokratiske sundheds skyld, fordi organisationens jurister vurderer, at regeringens påbud om, at minkavlerne skulle aflive alle deres mink – fuldstændig uden lovhjemmel på påbudstidspunktet – er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Påbuddet kom helt uden respekt for ejendomsretten, pointeres det.

Anerkendelsesværdigt men svært

Det lyder som en vindersag.

Men man skal ikke undervurdere, hvad det i grunden er, landmandsforeningen er oppe imod. Det er den danske stat. Det er en modstander, der uden nogen som helst skelen til ressourcer og årsværk i diverse juridiske kontorer vil blive udkommanderet til at gøre deres ypperste for at få staten, regeringen og de involverede ministre af den juridiske menneskerettighedskrog.

Derfor er pulsen naturligvis høj hos BL-juristerne i Fredericia. For magter man overhovedet kampen mod den danske stat? Svaret kommer en dag. Indtil da må vi bare nikke anerkendende af de mennesker, som kan, tør og vil. De, som insisterer på at få en dommers ord på, om staten i minksagen har handlet ulovligt og krænket Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Latterlige konsekvenser hidtil

Rent juridisk involverer selve sagsanlægget tre nu forhenværende minkavlere, hvis livsværk og virksomheder regeringens aflivningspåbud i praksis lagde i graven i 2020.

Men sagen føres i princippet på vegne af alle minkavlere. Alle landmænd. Og alle erhvervsdrivende, som risikerer at komme i samme situation som minkerhvervet, hvis regeringen har kunnet gøre, som den gjorde, uden nævneværdige konsekvenser. En enkelt minister er gået af, mens der som den største konsekvens er uddelt ”næser” til andre. Herunder statsministeren. Vildt, ikke?

Vi betaler alle for modstanderens hær

Oveni synes det nærmest grotesk, at alle tidligere minkavlere, alle landmænd og det øvrige erhvervsliv over skattebilletten er tvunget til at betale til de statslige jurister, som skal prøve at holde staten og ministrene fra fedtefadet i menneskerettighedssagen. Minkfolkene skal således medfinansiere deres modstanders juridiske hær.

Set i det paradoksale lys er der endnu mere grund til, at tidligere minkavlere, landmænd og andre erhvervsdrivende bakker BL op i denne sag. Både moralsk, men i grunden også økonomisk, hvis de har mulighed for det. For ressourcerne er ulige fordelt.

Men det er i dén grad prisværdigt, at retfærdigheden søges juridisk i den groteske minkskandale.

(Indlægget har også været bragt som leder i Effektivt Landbrug, du kan se avisens onlineversion via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Om sagsanlægget i øvrigt kan du læse mere i pressemeddelelsen herunder).

Bæredygtigt Landbrug sagsøger staten i minksagen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.