Skat på koprutter hæver prisen på din mad endnu mere

En CO2-afgift på landbruget vil især ramme hårdt i provinsen men kan ikke undgå at gøre alle danskeres madvarer dyrere, skriver BL-æresmedlem

knud-3

Af Knud Jeppesen, moderne landmand, Jelling

Utroligt, som valgkampen bærer præg af en del politikere, der ikke helt forstår det, de selv taler om. Selv om de er helt ude af trit med vælgerne, ”bræger” de bare videre på de samme floskler og fordummende udsagn.

Det viser en dugfrisk meningsmåling foretaget af Epinion for Altinget:

https://www.altinget.dk/artikel/maaling-stort-flertal-af-danskerne-vil-ikke-have-mindre-landbrug

Den viser, at 77 % af Danmarks befolkning synes, at landbruget herhjemme i dag har en ”tilpas størrelse”, eller fylder for lidt. Blot 15 procent finder, at det danske landbrug optager for meget plads. Tak for det spredte bifald.

Ingen føling med virkeligheden

Men langt over halvdelen af politikerne i Folketinget, DN, Greenpeace og andre fagligt uvidende mener, at landbruget ”fylder for meget”, skal halveres eller ligefrem lukkes helt ned. Stor tak til befolkningen for at have så klar en holdning til os i landbruget, der skaffer jer mad på bordet mindst tre gange om dagen. Endnu et bevis på, at de, der bestemmer, ikke har føling med virkeligheden og derfor laver tåbelige beslutninger hen over hovedet på dem, der er med til at skaffe pengene til deres luftkasteller.

Den stigende CO2 i atmosfæren stammer fra afbrænding af fossile brændstoffer (kul, olie og gas) især over de seneste mange år. CO2-indholdet i atmosfæren er steget i takt med verdensbefolkningen. Alligevel foreslår politikere nu, at landbruget skal beskattes og derved beskære eller endog nedlægge en del af dansk fødevareproduktion, hvilket vil føre til mindre udbud af fødevarer og udflytning af produktion til andre lande med større klimabelastning – og ikke mindst vil det medføre endnu højere madpriser.

I øvrigt er landbrugets andel af biogasproduktionen til erstatning af Putingas steget fra 25% i foråret til nu at være helt oppe på 65% (ifølge den seneste ugeopgørelse). Og hvis de, der bestemmer, fik fingeren ud, kunne vi nemt levere op til 100%, men bureaukrati og tåbelige regler står i vejen – så større er interessen åbenbart ikke for at komme af med Putingas!

Den ene tåbelighed efter den anden

Og tænk sig, disse ”landbrugs- og klimakloge” kæmper om at ødelægge mest landbrug med tåbelige regler og afgifter.

Først skal vi som det eneste EU-land braklægge 4% af verdens bedste jord til at producere fødevarer på, i en tid med de højeste priser på den mad, vi spiser hver dag. Så nu bliver priserne endnu højere for din mad. Buuh-råb til politikerne for det.

Som om det ikke er slemt nok, er de røde partier (ja, selv helt over i blå blok) gået amok i at overbyde hinanden på en klimaafgift på ”landbrugets klimaforurening”. Også som det eneste land i EU, ja i hele verden. Nok mest for at please de unge vælgere, der kræver handling her og nu.

De samme partier har selv lavet en ”landbrugspakke” sidste år og aftalt klimakrav til landbruget med bundne reduktioner på 55-65% af CO2-udledningen. Også selvom landbruget som andre sektorer var meget tidligt ude med egne krav om at være klimaneutral i 2050. Så er det da ikke særligt intelligent at komme med ”dummebøder” straks efter. Har de selv nået kravet om en mio. elbiler, får vi strøm fra energiøer, har vi gang i Power-to-x, har vi 100% grøn energi (måske når det blæser meget). ”Jamen, vi skal lige have udviklet teknogien til det”. Hallo, det er da nøjagtig det samme med landbruget, vi er i fuld gang med at udvikle hver dag. Der kommer det ene gode tiltag efter det andet – bøvsefri foder til køer, produktion af dansk ”grøn” kvælstofgødning til markerne, lave grønt flybrændstof, spiselige proteiner af græs, mindre gylle i staldene osv., osv.

Fri mig for alle disse “eksperter”

Den fremadstormende udvikling vil disse virkelighedsfjerne politikere så stoppe med deres klimaafgift. Selv finansverdenen er ude at sige, at første dag man indfører sådan en afgift, vil det medføre lukning af landbrug. “Jamen, eksperterne siger, at vi skal den vej, ellers….”. Fri mig for alle de ”eksperter”, vi gang på gang fodres med på tv og andre medier. Vi har lyttet rigeligt til disse ”levebrødsklogeåger”. De tager jo fejl gang på gang og har tit ikke indsigt i virkeligheden.

Almindelig sund fornuft siger mig, at hvis jeg skal betale en stor afgift af en eller anden ukontrollerbar CO2-belastning, så har jeg da ingen penge til udvikling og omstilling. Altså hvis folk bruger alle deres penge på dyr mad og dyr varme, har de da heller ikke råd til at skifte til en ny elbil eller varmepumpe for at lave grøn omstilling. Det behøver man da ikke være ”vismand” for kunne regne ud.

Vi producerer det, som forbrugerne efterspørger

Og det ævl med at ”landbruget skal omstilles til plantebaseret mad”. Jamen vi laver da alt det, der kan sælges, men det ville da være klimaselvmord, hvis jeg planter mine marker til med en afgrøde, som folk ikke gider spise. Så skal den bare kasseres – altså er det lig med mere madspild.

Det svarer til, at man udskammer bageren for at lave usundt hvidt brød og kager – så dem lægger vi lige afgift på, så folk kun spiser sundt rugbrød. Gad nok se den politiker, der tør foreslå det!

Hvorfor kan vi uhæmmet bruge vores telefon, internet til streaming, rundsende millioner af totalt ligegyldige billeder, uden at der skal betales det mindste i CO2-afgift af de enorme mængder energi, der bruges til det. Jeg er fra en tid, hvor vi betalte for hvert et minut, vi brugte telefonen – det virker da klimavenligt, skal jeg hilse og sige! Måske ”glemmes” en sådan afgift behændigt, fordi politikere og klimafanatiske unge mennesker er afhængige af dette ”dele-vanvid” – men deres mindst lige så nødvendige mad skal der betales afgift på. Det skriger jo til himlen på ligegyldighed over for klimaet.

Kommunerne må åbenbart gerne forurene

Og ikke mindst miljøet glemmes i den grad i disse udskamnings-tider.

Samfundet lukker millioner af tons urenset spildevand direkte ud i hovedet på vores fisk, uden der betales afgift. Der er det lige omvendt: Jo mere kommunerne lukker direkte ud, jo flere penge tjener de på at forurene med iltforbrugende organisk stof, selv om brugerne betaler for at få det renset. I sommer har vi set det ene badeforbud efter det andet grundet tarm- og colibakterier fra folks afføring, der suser rundt i badevandet – men ”det forsvinder, når det blæser lidt igen”, siger de! Og det meste af det, der lukkes ud, er pisseulovligt – kommunerne og Miljøstyrelsen er totalt ligeglade med love og regler, når det gælder dem selv. Så ingen bøder – ”lortet løber jo ud alligevel”, som de siger! Så derfor ingen afgift på miljøsvineri, lad det bare løbe ud…

Håber, at alle jer, der er ansat i landbrugets følgeerhverv, er klar over, at jeres arbejdspladser er i fare: Den lille slagter, den lille købmand, spisesteder osv., når nu politikernes afgifter hæver priserne på mad endnu mere. Det vil især ramme hårdt i provinsen. Vil du være arbejdsløs pga. ukontrollabel skat på koprutter?

(Indlægget har også været bragt som kronik i Morgenavisen Jyllands-Posten. Hvis du abonnerer på avisen, kan du se hjemmesideudgaven via linket HER. Skribenten er æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug og har sagt god for, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

2 kommentarer til “Skat på koprutter hæver prisen på din mad endnu mere”

 1. Niels Christensen

  Jeg er Så enig med Knus Jeppesen. Vi har så rigeligt med Eksperter, fra byerne.. “”Eksperter”” med lange (ubrugelige) uddannelser… Man bliver så træt af at høre på dem. Kan vi mon lave et system i DK, der gør at vore storbyer, især København, bliver økonomisk selvstændige..! Dvs. at København skal kunne klare sig selv… De har deres økonomi, vi har vores..!!
  jeg er 69,, og har kun set det blive være og være, Bureaukrati og top styring er ved at Æde sammenhængs kraften ud af Danmark..
  Vi kommer snart dertil at vi Ikke vil betale skatter til København.!
  ? hvorfor skulle vi være tro mod “hovedstaden”, når samme ?hovedstad, KUN sender os problemer…

  Jeg er mest til at faskære København fra resten af landet…!!!

  Har nogen forslag til at få rettet op på problemet,, “hovedstaden, centraladministrationen..”…

 2. Carl-Børge Christiansen

  Sæt nu alle sejl til i den sidste del af valgkampen.
  Få forklaret at de er totalt uvidende om den co2 vi udleder. Venstrefløjen spreder usandheder om landbrugets udledning. Det er som om de tæller de tons co2 der udledes, og totalt ser bort fra den co2 man trækker ud af luften.
  Carl-Børge Christiansen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.