Selvfølgelig er der markant lækage, hvis dansk landbrug overreguleres

Professor Jørgen E. Olesen advarer de folkevalgte imod at lytte for meget til såkaldt miljøøkonomiske vismænd

bygmark i august 19 (1)

Ifølge de miljøøkonomiske vismænd er det meget begrænset, hvor stor en del af produktionen der vil flytte udenlands, hvis man afgiftsbelægger danske landmænd med en CO2-afgift. Vismændene har beregnet den såkaldte lækage-rate til cirka 35 procent.

Men dén tror Jørgen E. Olesen, professor og leder af Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, ikke på. Sammen med Ejnar Schultz, som er direktør for Seges Innovation, advarer han politikerne mod at bruge disse lækageberegninger, når de laver fremtidens regulering.

”Forfatterne bag diverse lækageberegninger mener tilsyneladende at kunne spå om, hvordan landbruget verden over bliver reguleret i fremtiden, og hvordan det vil påvirke udledningerne”, skriver de i et debatindlæg hos Altinget.

De to skribenter påpeger, at Danmark er et af de lande, der er længst med konkrete planer for at nedbringe landbrugets klimabelastning, mens mange andre lande slet ikke er kommet i gang endnu.

”En regulering baseret på en lækageeffekt, som er beregnet med stærkt problematiske forudsætninger og forventninger, kan have meget store negative konsekvenser for dansk landbrug og i sidste ende også for klimaet”, skriver Jørgen E. Olesen og Ejnar Schultz.

Hvis du abonnerer på mediet, kan du selv læse hele debatindlægget hos Altinget via linket HER, og ellers beskæftiger Landbrugsavisen sig også med emnet i artiklen HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.