Også Liberal Alliance vil have CO2-afgift på landbruget

Man kan ikke ligefrem påstå, at partierne i den tidligere VLAK-regering fedter for landmændene i den igangværende folketingsvalgkamp…

christiansborg-i-fuld-figur1000

Der findes masser af landbrugsvenlige folketingskandidater i både Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. Men det virker mildest talt ikke som om, at ledelserne for de tre borgerlige partier i disse hektiske valgkampsdage fisker efter stemmer hos landmændene og i fødevareerhvervet i øvrigt.

Først meldte både Det Konservative Folkeparti og Venstre ud, at de – ligesom hele rød blok – støtter en CO2-afgift på landbrugsproduktion i Danmark. Venstre dog med en vigtig tilføjelse om, at afgiften skal skrues sammen på en sådan måde, at det ikke må koste én eneste arbejdsplads i erhvervet. Og nu følger Liberal Alliance trop med sin melding:

Kan koste arbejdspladser

”Det er en god idé med en CO2-afgift. Det er efter alt at dømme det bedste redskab til at sørge for, at også fødevareproduktionen bidrager til, at vi når 70-procentsmålsætningen”, siger LA’s klimaordfører Ole Birk Olesen til Altinget.

Han anerkender endog, at en CO2-afgift på landbrugets produktion kan gøre klimabelastende produkter som for eksempel oksekød dyrere, ligesom det kan betyde færre arbejdspladser i nogle dele af landbruget.

Du kan se mere i Altingets dækning HER, mens også Landbrugsavisen og Maskinbladet beskriver den nyeste LA-udmelding i artiklerne HER og HER.

Borgerlige modstandere af CO2-afgift

Andre borgerlige partier som Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne er betydeligt mere kritisk indstillet overfor en CO2-afgift på landbruget – du kan bl.a. høre om sidstnævntes holdning i Landbrugsavisens podcast HER.

Hvad Bæredygtigt Landbrug mener om emnet, fremgår af adskillige læserbreve, bl.a. formand Peter Kiærs indspark til debatten herunder.

CO2-afgift vil ødelægge min og mange andre landbrugsbedrifter

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top