En CO2-afgift skal efter hensigten bruges som et virkemiddel til at nedbringe landbrugets samlede udledning.
Men Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla, advarer i dagbladet Børsen mod en CO2-afgift for bl.a. mælkebønderne. Det sker ikke mindst i lyset af udfordringerne med at brødføde 10 milliarder mennesker globalt i fremtiden.
”En gennemsnitslandmand tjener 400.000 kr. om året, så hvis man indfører en CO2-afgift, kommer man til at lukke erhverv”, lyder det fra mejerigigantens topchef.
Selv den grønne tænketank Concito – der ellers er fortaler for en sådan afgift – erkender, at den bør skrues sammen, så landbruget ikke reduceres:
”Vi skal selvfølgelig ikke lukke landbrugserhvervet i Danmark, for vi skal have noget mad, og hvis det ikke produceres her, bliver det produceret et andet sted”, siger Michael Minter, som er programchef for fødevarer i Concito.
Du kan se mere i Børsens omtale HER, mens også Landbrugsavisen beskæftiger sig med sagen i artiklen HER.
Det er ikke kun en samlet rød blok men også det store oppositionsparti Venstre, der nu bakker op om en CO2-afgift på landbruget – sidstnævnte dog med betingelser om, at afgiften skal strikkes sammen på en måde, så man forhindrer udflytning af arbejdspladser. Dén vinkel kan du dykke ned i via hjemmesideartiklen HER.
Hvad Bæredygtigt Landbrug synes om en CO2-afgift på landbrugsproduktion, kan du bl.a. læse mere om i BL-bestyrelsesmedlem Jørgen Brønds læserbrev herunder.
Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk
Det er beklageligt at hr Peder Tuborgh hopper på det falske narrativ at landbrug skal betale Co2 afgift.
Ligesom landbrugets forbrug af el, vand, maskiner, diesel o.s.v. tilskrives den pris der forlanges for slutproduktet således skal også en eventuel Co2 afgift og alle andre ekstraudgifter i fremtiden tilskrives produktprisen.
Det kan ikke undre ret mange at når råvare af en eller anden grund bliver dyrere så stiger også prisen på det færdige produkt.
Lige præcis basisfødevare er det sidste som mennesker holder op med at spise modsat en hel mængde andre produkter som vi kan undvære helt eller delvis.
Det er noget sludder når en repræsentant for viderebehandling af mælk taler om at brødføde.
Desværre for det animalske landbrug indeholder ingen af produkterne naturlige fødeemner som ikke lige så vel kan opnås med en varieret kost uden uden stærkt proteinforbrugende og Co2 udledende animalske fødevare.
Da USA for godt 100 år siden begyndte at sælge hvede af en bedre kvalitet end datidens danske hvede og til næsten den halve pris var gode råd dyre men landbruget ændrede produktionen til animalske produkter.
Da der tilkom mulighed for at køle og fryse landbrugsvare og så var succesen hjemme
Desværre også, fordi landbrugerne var så dygtige til at optimere produktionen uden stærkt stigende priser, kom også et helbredsskadende overforbrug.
Nu er udfordringen at nedbringe Co2 udledning og så må vi bare håbe landbruget stadig er lige så omstillingsparat som for 100 år siden.