Afskaf arveafgiften

Det nytter ikke noget, at vi politisk dræner dansk landbrug for likviditet, blot fordi bedrifterne generationsskiftes, skriver sydjysk folketingskandidat

tina-mark-og-penge

Af Carl Andersen, folketingskandidat (Liberal Alliance), Sydjyllands Storkreds, Staghøjvej 9, 6630 Rødding

Dansk landbrug står foran mange forhindringer, som vi skal forsøge at gøre til forretninger.

En grøn omstilling, der reducerer CO2 og samtidig fastholder vores konkurrencekraft. Nye rammevilkår fra Bruxelles, der stiller større krav til produktionen end nogensinde tidligere.

Vi har derfor som danske politikere et ansvar for ikke at gøre hverdagen unødigt besværlig for de danske landmænd. Der skal være overskud til udvikling, og udviklingen skal give overskud.

Her spiller næste generation af unge landbrugsuddannede, som i disse år springer ud fra landbrugsskolerne, en enormt vigtig rolle. De kommer med den nyeste viden. De er opvokset med digitalisering og internationalt udsyn. De har et helt arbejdsliv foran sig til at udvikle bedrifterne og rykke dem op til næste niveau i den verdenselite, som vi så stolt er en del af på området.

Syv ud af ti ejere af danske landbrug er over 50 år. Heraf er hele 18 pct. over 70 år gamle. Landmændene over 50 år står for 60 pct. af den opdyrkede jord. Det er derfor ekstremt presserende, at der foretages ejer- og generationsskifter ude på bedrifterne, så de unge landmænd kan komme til.

LandboUngdom har været ude at adressere problematikken flere gange. Som de så rigtigt skriver, er de unge landmænd udfordret på flere områder i forhold til at overtage de landbrugsvirksomheder, der skal ejerskiftes. De skal både have styr på ledelse, miljø, klima, dyrevelfærd og ikke mindst økonomien, som skal hænge sammen i enhver virksomhed. Alligevel er mange unge klar til at tage fat, men de er udfordret af at kunne skaffe de sidste penge, som skal til for at overtage virksomhederne. Her gør arveafgiften situationen mere vanskelig for dem.

Hvis der skal være råd til at investere i nye grønne teknologier, investeringer i bedre dyrevelfærd, udvikling af endnu mere moderne anlæg og forskning, så nytter det ikke noget, at vi politisk dræner dansk landbrug for likviditet, blot fordi bedrifterne generationsskiftes. Erhvervslivet betaler 40 pct. af arveafgiften. 1,5-2 mia. kr. årligt. Landbruget er en del af denne pulje.

Hvis det stod til mig, fjernede vi arveafgiften i morgen for at fremtidssikre dansk landbrug.

(Indlægget er også sendt ud som læserbrev til dagspressen. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har desuden ønsket teksten offentliggjort på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.