Sådan går det, når man vil reducere eller ”omlægge” landbrugsproduktionen i Danmark

De 275 slagterifyringer i Sæby er en tragedie både for mennesker, klima og landbrug, lyder det fra folketingsmedlem

gris-i-halm

Af Maja Torp, folketingsmedlem (V) i Nordjylland

Det er en tragedie, når Danish Crown fyrer 275 mand på slagteriet i Sæby.

Men ikke kun for de medarbejdere, som mister deres gode arbejde. Det er et udtryk for, at erhvervsklimaet i Danmark er presset – særligt i landbruget, som både regeringen og venstrefløjen på skift taler om at reducere. Og det rammer hele Danmark.

Men det er også alvorligt for de klimaforandringer, som venstrefløjen og regeringen siger, de gerne undgå. For mens verden mangler fødevarer, er der intet sted, hvor man kan producere fødevarer med så få klimavirkninger som i Danmark.

Derfor skal der føres en klima- og erhvervspolitik, som hænger sammen.

Forsørgelsesgrundlaget forsvinder

Fyringerne på Sæby Slagteri rammer jo hårdt. Det er 275 familier, der mister deres forsørgelsesgrundlag. Og det kan man mærke i hele Sæby og opland, selv om det måske ikke går op for alle.

Men vi har en fælles interesse i at fortælle danskerne, at forud for den tragedie, det er, når man fyrer 275 medarbejdere fra en stor nordjysk arbejdsplads, så har de familier, der lever af og i dansk landbrug i disse måneder og år, en alvorlig kamp for at overleve på deres bedrifter. Det får jeg dagligt meldinger om. Og det er jo en lige så stor tragedie.

Lønmodtagerne oplever i disse måneder det største reallønsfald i 70 år. Men mange landbrug taber penge på at producere i Danmark. Det er jo en af grundene til, at der sker fyringer på slagterier og andre steder, hvor landbrugsproduktionen forædles og gøres klar til eksport.

Regering og venstrefløj er ligeglad

Men det har regeringen og venstrefløjen jo ikke ondt af. De taler løbende om at reducere landbrugsproduktionen i Danmark. Eller ”omlægge” landbrugsproduktionen. Og de siger det, selv om det også påvirker klimaet negativt, hver gang fødevareproduktion flytter ud af Danmark og kommer til at finde sted et andet sted på kloden, hvor det skubber på klimaforandringerne.

Løsningen er selvfølgelig, at vi får en klima- og erhvervspolitik, der hænger sammen. Det vil jeg kæmpe for. Både i valgkampen, hvor venstrefløjen skal have modspil, men også efter et folketingsvalg, hvor vi forhåbentlig har fået en ny blå regering, der både tager erhvervslivet, klimaet og Danmarks interesser alvorligt på samme tid.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis læse Effektivt Landbrugs hjemmesideversion via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

1 kommentar til “Sådan går det, når man vil reducere eller ”omlægge” landbrugsproduktionen i Danmark”

  1. Maja Torp skriver om en tragedie, det er også en tragedie når politikere er ude af trit med sin samtid. Der er gennem flere år registreret et markant fald i salg og forbrug af kød og mejeriprodukter i hele Vesteuropa som enhver politiker bør være opmærksom på. Er de ikke det vil det meget let kunne fremgå af kommende valgresultater.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.