Derfor er Danmark et landbrugsland

Vi har en forpligtigelse til at opretholde en stor fødevareproduktion herhjemme, lyder det fra BL-medlem Bo Ritterbusch

ritterbusch-1

Af Bo Ritterbusch, landmand og medlem af Bæredygtigt Landbrug, Korupvej 10, 9560 Hadsund

Jeg hører igen og igen det argument for at reducere i den danske landbrugsproduktion, at vi jo ”producerer meget mere, end vi selv skal bruge herhjemme i Danmark”.

Der er intet faktuelt forkert i påstanden. Jeg og mine dygtige danske landmandskolleger mætter, hvad der svarer til 15 millioner munde.

Men det gør vi jo, fordi Danmark med vores unikke jordbund og optimale klimatiske forhold er et landbrugsland. Og fordi vi ovenikøbet – det ved vi fra diverse internationale undersøgelser – kan producere maden med et minimalt miljø- og klimaaftryk.

Verden er heldigvis skruet sådan sammen, at nationer laver de produkter, de hver især er gode til, og derpå handler med hinanden. Herhjemme bidrager fødevarebranchen således med en årlig eksport på 170 milliarder kr., og samtidig nyder vi danskere godt af sådan noget som el fra de norske elve, træpiller fra Baltikum, automobiler fra Tyskland samt kaffe, chokolade og eksotiske frugter fra de varme lande.

Og hvis nogen tænker, at nogle af ovenstående eksempler såmænd godt kunne undværes – så kan vi vel være enige om, at verden i hvert fald har brug for mad!? Det er ikke uden grund, at FN har indskærpet overfor landbrugslande som Danmark, at vi har en forpligtigelse til at opretholde en stor fødevareproduktion.

Velstand skabes, når vi specialiserer os. Indadvendt navlepilleri bringer kun armod.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i såvel diverse dagblade som i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse udgaven fra Randers Amtsavis’ hjemmeside via linket HER).

Scroll to Top