Derfor er Danmark et landbrugsland

Vi har en forpligtigelse til at opretholde en stor fødevareproduktion herhjemme, lyder det fra BL-medlem Bo Ritterbusch

ritterbusch-1

Af Bo Ritterbusch, landmand og medlem af Bæredygtigt Landbrug, Korupvej 10, 9560 Hadsund

Jeg hører igen og igen det argument for at reducere i den danske landbrugsproduktion, at vi jo ”producerer meget mere, end vi selv skal bruge herhjemme i Danmark”.

Der er intet faktuelt forkert i påstanden. Jeg og mine dygtige danske landmandskolleger mætter, hvad der svarer til 15 millioner munde.

Men det gør vi jo, fordi Danmark med vores unikke jordbund og optimale klimatiske forhold er et landbrugsland. Og fordi vi ovenikøbet – det ved vi fra diverse internationale undersøgelser – kan producere maden med et minimalt miljø- og klimaaftryk.

Verden er heldigvis skruet sådan sammen, at nationer laver de produkter, de hver især er gode til, og derpå handler med hinanden. Herhjemme bidrager fødevarebranchen således med en årlig eksport på 170 milliarder kr., og samtidig nyder vi danskere godt af sådan noget som el fra de norske elve, træpiller fra Baltikum, automobiler fra Tyskland samt kaffe, chokolade og eksotiske frugter fra de varme lande.

Og hvis nogen tænker, at nogle af ovenstående eksempler såmænd godt kunne undværes – så kan vi vel være enige om, at verden i hvert fald har brug for mad!? Det er ikke uden grund, at FN har indskærpet overfor landbrugslande som Danmark, at vi har en forpligtigelse til at opretholde en stor fødevareproduktion.

Velstand skabes, når vi specialiserer os. Indadvendt navlepilleri bringer kun armod.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i såvel diverse dagblade som i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse udgaven fra Randers Amtsavis’ hjemmeside via linket HER).

8 kommentarer til “Derfor er Danmark et landbrugsland”

 1. Henrik Fleischer

  170 mia er medregnet chokolade, slik osv. Den rene landbrugsproduktion eksporteres (2019) for 96 mia. Direkte bevislige eksternaliserede udgifter er 32 mia, hypotetisk er dette tal langt, langt større. Overskuddet, hvis der er noget på landbrugseksporten, kan opgøres til under 40 mia, muligvis nul.
  Og vi sidder tilbage med miljøskaderne som døde fjorde, minimal beskyttet natur og så videre. Bliv bedre til at dyrke højværdiafgrøder, som fx Hollands vegetabilske produktion og reducer den for den almindelige landmand og Danmark som helhed urentable kødproduktion. Vi kan mætte 80 mio munde i stedet for 15 mio (rige, overforbrugende menneskers) munde, hvis vi baserer det på planter i stedet for kød, det er fakta.
  Vi kan ike blived ved med at gøre, som vi plejer, verden står i brand.
  VH Henrik Kofod Fleischer
  (ps. jeg forventer intet svar på dette indlæg, isf vil det være første gang i min kommentarhistorik herinde. Den der tier, samtykker)

  1. Direkte forkert – vi er flere der har svaret dig flere gange- men aldrig er der svaret tilbage på dine mange udokumenterede påstande.

   1. Direkte forkert? Læs Danmarks Statistik.
    Lidt over 1 % af DKs BNP kommer fra landbruget, retfærdiggør det misbruget af over 50 % af vores areal med gigantiske miljøproblemer til følge? Rør det jer slet ikke, at vi allerede i april i år havde opbrugt vores andel af jordens ressourcer for 2022? Anerkender I ikke, at den absurd store kødproduktion er og bliver et problem for klodens klima?
    Ved I hvad, vores børnebørn vil pisse på vores grave, hvis de da ikke er oversvømmede.
    Jeg har ikke set svarene, I angiveligt har afgivet, måske fordi BL ikke formår at sende notifikationsmails ud ved svar, det er nok for svært…

 2. Det stemmer jo dårlig overens med regeringens nuværende tiltag, som ikke tilgodeser landbrugets behov for jord – i stedet farer de af sted med et modefænomen som rewilding, hvor de uden hensyn og uden opbakning fra den danske befolkninng er ved at ødelægge vores natur. Prisen er bl. a . Danskernes mulighed /ret til at bruge naturen – overtrædelse af dyreværnsloven, som en minister blæser på .
  Vi har en verden, som råber på fødevarer: krigen i Ukraine – befolkningen i afrikanske lande – vores eget land, hvor priserne tager en himmelflugt.
  Er det hvad DK ønsker at stå for???? Jeg dynes det ikke !
  Ansvarsløse politikere -= Dårlige beslutninger …….

  1. Landbrugets behov for jord er overdrevet, vi skal, SKAL, omlægge til mindre kødproduktion, og kom ikke med den med “A lawer den gris, folk vil ha'” for den liberale markedsøkonomi er netop den, der har ødelagt miljøet.
   Der må regulering til, statsreguleret markedsøkonomi, og nej, jeg er ikke kommunist, jeg kan bare se miljøet og klimaet falde sammen omkring os.
   Du nævner Afrika. Ved du, hvor meget, Danmark eksporterer til Afrika af vores landbrugsproduktion? Nej? Det skal jeg sige dig, tæt på nul. Det går til at proppe i rige mennesker ædespalter i Kina, Tyskland og så videre.
   Drop landbrugsstøtten i hele EU og lad falde, hvad ikke kan stå. Vi kan snildt producere mere end nok mad, vegetabilsk, til 80 millioner, eller nøjes med 15, så vil vores miljø have en chance. Det har det ikke nu, og hvis man ikke kan se det, har man skyklapper på og lever under en sten.
   Rewilding er blevet en lækker ting at skyde skylden på regeringen i et sølle forsøg på at trække opmærksomheden væk fra den katastrofe, landbruget er.

 3. Jeg holder denne tråd åben i min browser, så jeg kan se jeres velformulerede svar, så vi kan komme i dialog.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.