Vil du have mere Mette?

Chefredaktøren hos Effektivt Landbrug mener, at det kommende Folketingsvalg kan blive et af de mest afgørende for dansk landbrug

Jakob Lund-Larsen

DET KOMMER VIST ikke bag på mange, at et Folketingsvalg med stor sandsynlighed er nært forestående. Valget kan, ikke mindst set gennem landbrugets optik, blive et af de helt afgørende i dette århundrede. Vil du som landmand have mere Mette? Eller er du mere tilhænger af, at andre tager over?

VALGET ER NATURLIGVIS frit. Men tingene kommer som bekendt ikke af sig selv. Hverken hvis man ønsker mere Mette – eller det modsatte. En ting er, at man vil bruge sin stemmeret og sætte sit kryds den dag, man får muligheden. Noget andet er, om man mere aktivt tager del i debatten og valgkampen. Fordi man ønsker at præge debatten. Er man passiv, overlader man helt indlysende initiativet til sine politiske modstykker. Og så kan det, der tegner til en yderst tæt valgkamp, svinge over til modpartens fordel.

LANDBRUGET STÅR FORAN enorme omvæltninger med eksempelvis milliarddyre vandområdeplaner og milliarddyr grøn omstilling på agendaen. Begge dele kan blive så dyre for erhvervet, at mange må lukke og slukke. Enten frivilligt eller under tvang af omstændighederne, som følger af kommende lovgivning.

DETTE ER IKKE alene en udfordring for landbruget. Ifølge Lars Sandahl, der er adm. direktør hos Dansk Industri, står industrien i en situation, hvor man ikke længere har medarbejdere til at gennemføre de ting på grøn omstilling, der allerede er besluttet, og som man gerne vil – også inden for sundhed og velfærd. Og så tilføjer han i mediet Finans: »Men lige om lidt har vi heller ikke råd længere«.

ØKONOMI BLIVER NÆSTEN utvivlsomt et af de helt store valgtemaer. På det sociale medie Instagram sendte statsminister Mette Frederiksen (S) forleden en fredagshilsen, hvor hun selv pointerede, at økonomi bliver et centralt emne her i efteråret – og dermed sandsynligvis også i en forestående valgkamp. Statsministeren deler samtidig ud af pengene – blandt andet til velfærd og dermed til sine kernevælgere.

OM NOGEN HAR et modsvar og kan og vil byde statsministeren op til økonomisk dans, vil tiden vise. Hvis man som landmand har meninger og holdninger til det samfund, man mener Danmark bør være i fremtiden, er man sandsynligvis tvunget til at løfte blikket fra skærebordet i høst eller fra såmaskinen efterfølgende. For lige om lidt kan din, min og vores børns fremtid blive mejslet i politisk granit af det Folketing, som kommer til at lægge skinnerne for Danmarks politiske fremtid.

DET HAR NÆPPE været mere afgørende i dette århundrede, hvor man placerer sig i det politiske spektrum. Og kun ved at investere noget demokratisk kapital i sin fremtid, får man indflydelse. Vær sikker på, at dem, der sidder på flæsket, har gjort deres hjemmearbejde og er rustet til tænderne, når det går løs. Er man enig med den nuværende kurs, kan man roligt læne sig tilbage. Er man ikke, skal man se at komme ind i kampen, før det er for sent.

(Indlægget har også været bragt som leder i Effektivt Landbrug, du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.