Tomheden runger

Bæredygtigt Landbrugs formand reagerer skarpt på Enhedslistens forslag om at halvere den danske husdyrproduktion

kiær-med-grise

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Danmark skal også være et landbrugsland i fremtiden, slår Mai Villadsen fast i JP’s kronik den 25. august under overskriften Om ti år skal hver anden plads i svine- og kostalde stå tomme.

Konstateringen om at Danmark fortsat skal være et landbrugsland er vi glade for i Bæredygtigt Landbrug. Vi sætter også pris på, at Mai Villadsen har lagt så meget mærke til os, at hun nævner os i sin kronik. Det kan vi kun anerkende. Men kære Mai Villadsen, du burde have hørt bedre efter i timen. Det landbrug, du har fremtidsvisioner om, er jo uladsiggørligt. Hvis den animalske produktion halveres, reduceres den økologiske produktion, som du jo ellers er fortaler for, til en ubetydelighed, fordi de anvender næringsstoffer fra husdyrene til at gøde planterne, og det resterende landbrug får store øgede omkostninger til gødning. Ingen kan leve uden næring, heller ikke vores afgrøder i landbruget, slet ikke de plantebaserede afgrøder. I økologien anvendes husdyrgødning, andre landmænd kan anvende handelsgødning.

Tidligere i historien har vi set oprør, når politikere anbefalede at reducere eller helt ophøre med gødning. Senest i Sri Lanka, der det sidste årstid har haft borgerkrigslignende tilstande på grund af sult, efter at præsidenten gik ind for reduceret/ingen gødning. Vi kan se tilbage på et planøkonomisk Sovjet, der også sultede, da politikerne ikke mente, gødning var nødvendigt. Der er mange flere eksempler.

Vi kan forstå på den politik, Enhedslisten fører, at planøkonomien må være et forbillede. Vi må anbefale, at øget viden om planters og menneskers ernæring kommer på skoleskemaet i partiet hurtigt, og før en ny landbrugspolitik vedtages.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Morgenavisen Jyllands-Posten. Hvis du abonnerer på avisen, kan du se onlineudgaven via linket HER).

10 kommentarer til “Tomheden runger”

 1. Hvordan klarer de lande vi konkurrerer med udfordringen med væsentligt mindre husdyrgødning og alligevel effektiv planteproduktion?

  1. Rasmus Andersen

   Hej Jørn, de andre lande anvender Haber Mass processen til at lave kunstgødning ved hjælp af russisk gas, alternativt henter de Fosfat og Kali hos den russiske føderation som anvender kæmpe ressourcer på at mine det ud af jorden 🙂 men hov vi handler ikke med Rusland lige pt?.. præcis, derved klarer de andre lande sig ikke i den nærmere fremtid. derudover er flere gødningsfabrikker omlagt fra at producere gødning til Add-blue et klima addiktiv vi putter i diesel. håber det hjalp.

 2. Jes Henrik Jensen

  Hej PETER KIÆR
  Jeg er stor fortaler for Dansk landbrug, og i særdeleshed den animalske produktion som er afgørende faktor for at opnå klima målsætningen.

  Vil du afsætte tid til en snak om de muligheder vi kan tilbyde den animalske produktion, så den bliver en positiv faktor på klima og miljø udfordringerne.?

  Med venlig hilsen
  Jes Henrik Jensen
  Green-Passion ApS

 3. Hvordan er jeres egne tiltag for st i kan nå vores fælles mål
  Det kan jeg kun se ved at reducere landbruget
  Det opdyrkede areal er 62% reduceres til 40% der ved kan de jorde der ikke er egnede tages ud. 80% af vores plante produktion går til dyrefoder det reduceres til 40% så er der plads til at dyrke afgrøder til menneske føde. Svineproduktionen halveres
  Dette er måske landbruget i fremtiden og så kan vi alle være her

 4. Peter Dalgas Jensen

  Hvordan kom lige planøkonomien ind her?
  En 50% -reduktion vil vel heller ikke nødvendigvis ramme den økologiske produktion. Måske er det netop den del af produktionen, der har et balanceret kvælstofkredsløb, der skal bevares.

 5. I England er der lavet en undersøgelse om landbrug og produktionsdyr. Husker tydeligt, at de engelske forskere anbefalede Danmark til at fortsætte med begge dele.

 6. Hej alle.
  Halvdelen af jordens ligger på sultegrænsen eller langt under. Ok, de har altid sultet, også for 60-70 år siden, dengang var der også tørke og andre steder oversvømmelse. Der før misbrugte og brugte hele den vestlige verden, deriblandt Danmark mange af deres resurser. Var det ikke på tide at hjælpe dem nu?Der kan aldrig blive mad nok i verden!!! Danmark eller danske bønder har været dygtige og inovative i mindst 50 år til gavn for samfundet.
  Til dem der vil halvere den animalske, her tænker jeg på stenalderfolket, altså dem fra stenbroen i de store byer. Hvad med at opkøbe marginaljorde selv, bønderne vil gerne af med dem. Der kan de/i dyrke jeres egne grønsager mm selv, eller i skal måske have det hele serveret. Lad os andre spise eller eksportere kød også til gavn for de sultne. Jeg dyrker selv mine grønsager og frugt, selvom jeg også bor i en by.
  Kom ind i kampen!!!
  PS. Tænk på verden omkring dig, de er som udgangspunkt mennesker ligesom vi andre.
  Det kan være at vi så må undvære, hvis alle folk bare skal op i nærheden af vores niveau til gavn for verdensfreden.
  Selv jeg med en indkomst på 10000 kr om måneden. Come on. Gør noget ved jeres liv!!

 7. Charlotte Riegels Hjorth

  Hvis den danske landbrugsproduktion bliver halveret, vil produktionen blot blive flyttet til lande der overhovedet ikke kender noget til dyrevelfærd eller miljø !!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.