Die Dummen Dänen

De, som har evnen, har også forpligtigelsen – understreger Bæredygtigt Landbrugs tidligere direktør om den nationale landbrugs-, miljø- og klimapolitik

Vagn med vinterhvede 2

Af Vagn Lundsteen, planteavlsrådgiver og direktør i AgroPro

Verden sulter. Der er stor mangel på fødevarer. Priserne på fødevarer er på himmelflugt. Imens reducerer vi landbrugsarealet i Danmark med brak. Planter skov. Fremmer økologi. Og begrænser landbrugsproduktionen med restriktioner og begrænsninger.

Tyskland mangler energi. Afhængigheden af russisk gas har gjort dem sårbare. Hvad gør tyskerne så? De stopper nedlukning af atomkraftværker. De genåbner kulminerne og fyrer igen med kul. De tilpasser sig situationen. Tyskerne skal ikke fryse og ej heller ikke sulte. De har tidligere prøvet begge dele.

Vi er gode til at producere fødevarer

”De, som har evnen, har også forpligtelsen”. Danmark er et landbrugsland. Vi er begunstiget af et godt klima, god jord og dygtige landmænd. Det forpligter til at producere fødevarer. Og det er vi gode til.

Men i stedet for at udnytte de muligheder, som er os givet, gør vi i Danmark alt for at begrænse produktionen af fødevarer og dermed medvirke til yderligere mangel, med øgede fødevarepriser til resultat.

Som de eneste i EU…

Vi indfører 4 procent brak, som det eneste land i EU. Trods det at brak, ud over at der ikke er nogen produktion på arealerne svarende til det dobbelte af Bornholms areal, er den ringeste form for klimagasreduktion. En hektar brak kan ikke binde CO2, hvorimod en hvedemark kan binde op til 40 tons CO2 pr. hektar.

Vi fremmer skove, der ikke producerer fødevarer, og som samtidig kun binder halvdelen af den CO2, som en hvedemark gør. En hvedemark høstes hvert år. En skov kan tidligst erstatte fossile brændstoffer, når den skoves om 20-40 år. Ingen ved, hvordan verden ser ud til den tid.

Økologi afhjælper jo ikke ligefrem sult

Økologisk landbrug kan prioriteres på grund af en idé om bedre fødevarer, miljø og dyrevelfærd. Det vil jeg ikke kommentere på. Men økologi hjælper hverken på klima eller fødevarepriser. Der skal dobbelt så meget jord til for at producere den samme mængde fødevarer. Det kan vi vælge og lade verden sulte!

Så kommer argumentet, at vi spiser for meget kød, og vi kan leve af planteprodukter alene. Men selv om vi i Danmark holder op med at spise kød, vil det ikke have nogen signifikant effekt på klimaet. Og verden vil have kød. Det kan ingen veganer i Danmark ændre på.

Produktionen burde tværtimod øges

I Danmark burde vi i stedet øge planteproduktionen. Det er vi moralsk forpligtet til. Det fremmer samtidig binding af CO2, hvorimod en reduktion af planteproduktionen både øger fødevarekrisen og klimakrisen.

Den danske miljø- og klimapolitik er nationalegoisme af værste skuffe. Vi burde skamme os. Tyskerne undrer sig og tænker sit om ”Die Dummen Dänen”.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Maskinbladets onlineversion via linket HER. Skribenten er tidligere direktør for Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

3 kommentarer til “Die Dummen Dänen”

 1. Jørgen Lund Christiansen

  Det er så rigtigt hvert ord. Og hvor havde det været skønt at se det i en avis, som også rammer postkasserne i byerene. Måske bør erhvervet bruge lidt af markedsføringsbugetterne på i et samarbejde at lægge en gammeldags papiravis ind i samtlige husstande. Den vil forbløffe så meget, at rigtig mange for en lille stund vil glemme skærmen i lommen.

 2. Ja, og her hvor jeg bor bruger bunden Hektar vis af majs til sit biogas anlæg , magen til svineri af fødevarer skal man lede længe efter når folk sulter i verden 😡😡😡

 3. Jeg forstår ikke hvorfor fagligheden i landbrugsministeriet er så lav, som den er.
  Hvorfor skal nordjyske landmænd have tilsået før den 1 swpjtember, hvor de endnu ikke har fået høstet. I år er det kun et meget begrænset areal der ikke er høstet men nogle år kan det være 30-40 % af arealet der ikke kan være høstet på grund af 14-21 dages senere høst end i Sønderjylland og på Sjælland.
  At behandle landmænd ens må naturnødvendug medføre forskel i opfyldelse af mål fordi de naturgivne forskelle er selv i Danmark forskellig.
  Men uden en faglig baggrund forstår landbrugsministeriet det vel ikke.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.