Statsminister eller ej – alle er lige for loven

Det her handler grundlæggende om retssikkerhed, skriver formanden for Folketingets erhvervsudvalg om minkskandalen

mette-1

Af Anni Matthiesen (V), formand for Folketingets erhvervsudvalg, valgt i Vejenkredsen

Det er tid til, at vi stiller et meget simpelt – men meget vigtigt – spørgsmål:

Kan man være statsminister her i Danmark og fralægge sig ansvaret for sine egne beslutninger?

Svaret på det spørgsmål burde være indlysende for enhver. Men det er desværre ikke tilfældet for flere partier i Folketinget.

Regeringen har brudt loven

I Minkkommissionens beretning står det sort på hvidt, at statsministerens ordre om at aflive alle mink var ”klart ulovlig”. Hun har groft vildledt danskerne, og Statsministeriet spillede en helt central rolle i beslutningen om ulovligt at udslette et helt erhverv.

Det kan siges meget klart: Regeringen har brudt loven. Derfor kan der heller ikke være nogen tvivl om, at der skal en uafhængig advokatundersøgelse til. Det er vores klare holdning i Venstre.

I et retssamfund skal vi da vide, om vores statsminister handlede groft uagtsomt, da hun brød loven – uanset hvilken politisk orientering vores statsminister har!

Men det er tilsyneladende ikke så åbenlyst for de røde partier.

Ellers en oplagt måde at rense hende på

Men jeg undrer mig samtidig. For hvis de røde partier er mere optagede af politisk taktik end danskernes retssikkerhed, så burde de da netop ønske sig en uvildig advokatundersøgelse.

Hvis de oprigtigt mener, at landets statsminister er uskyldig i denne sag, så må det da være den oplagte måde at rense hende på.

Støttepartiernes tøven tyder på, at de står klar ved kasse ét til at købe statsministeren fri – med egen troværdighed og retsstatens principper i frit fald som konsekvens!

Det er intet mindre end en demokratisk skandale, hvis støttepartierne mener, at sagen kan lukkes med en ”næse” til regeringen.

Her i området var der mange minkavlere

Mange af os her i vores egn af landet kender nogen, som har fået udslettet deres livsværk som følge af statsministerens ulovlige nedlukning af hele vores minkerhverv – og som endte med at sende en ekstraregning på 19 mia. kr. efter danskerne.

Vi har set sorgen i deres øjne – og delt frustrationen med dem. Det her handler grundlæggende om retssikkerhed.

Kan man virkelig bare slippe afsted med at tørre ansvaret af på sine embedsmænd, når man er statsminister her i landet?

Skal danskerne overholde loven, mens statsministeren kan handle ulovligt – og så bare slippe afsted med det?

Det er ikke et demokrati og en retsstat værdigt. Statsminister eller ej – alle er lige for loven.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis læse Fredericia Dagblads webversion via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top