”Du puslingland, som hygger dig i smug!”

Danske politikere opfører sig, som om resten af verden ikke vedkommer os, skriver Maskinbladets chefredaktør

20180301baeredygtigt-personale044

Af Rasmus Dalsgaard, chefredaktør for Maskinbladet

Verden trues af hungersnød på grund af krigen i Ukraine, boykotten af Rusland og tørke og misvækst i dele af verden. Alligevel kører danske politikere ufortrødent videre med deres produktionsbegrænsende tiltag, der risikerer at forværre udsigten til hungersnød i verden.

Vi har længe levet med kvælstofbegrænsning. Og den knap skrues der fortsat på.

Efterafgrøder står også i vejen for en optimal udnyttelse af vores agerjord.

Og vi ser begrænsninger af den hidtidige landbrugspraksis med forbud mod omlægning og gødskning på marker, der tilfældigvis har fået paragraf 3-status.

Udtagning af produktiv jord

Dertil kommer, at udtagning af produktiv jord er på vej.

Det er en del af CAP-reformens implementering, men de mange lande vil på grund af krig og krise ændre eller udskyde CAP-reformens krav om udtagning. De kan se, at fødevareforsyningen i verden er direkte kritisk.

Advarsel til kloden

De vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, advarede i sin seneste økonomiske analyse – “Economic Outlook” fra juni – om, at krigen i Ukraine risikerer at føre til hungersnød:

“Verden betaler en høj pris for Ruslands krig mod Ukraine. Det er en humanitær katastrofe… Krigen har også påvirket leveomkostningerne for mennesker i hele verden.”

Videre skriver OECD, at der uden handling er en høj risiko for en fødevarekrise. Og det er særligt lavindkomstlande, der er meget afhængige af forsyninger af basisfødevarer fra Rusland og Ukraine, der rammes.

Katastrofen lurer

Denne situation kommer i forlængelse af to års udfordringer med covid-pandemien, og ifølge OECD vil mange af de berørte lande få svært ved at skaffe energi og fødevarer, som befolkningen har råd til at betale. Og det giver risiko for hungersnød og social uro.

OECD tegner således et klart billede af katastrofens omfang – hvis der ikke handles.

Intet øje for den internationale udvikling?

Men vi skal ikke forvente handling af det politiske flertal i Danmark.

De danske politikere ønsker fortsat at begrænse fødevareproduktionen ved at fastholde udtagningen af jord og andre produktionsbegrænsninger.

Man må derfor spørge, om de da slet ikke har øje for udviklingen uden for vores egne trygge grænser.

Man kommer til at tænke på Jeppe Aakjærs berømte ord fra 1916 – under første verdenskrig:

“Du puslingland, som hygger dig i smug, mens hele verden brænder om din vugge.”

(Indlægget har også været bragt som leder i Maskinbladet, du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

1 kommentar til “”Du puslingland, som hygger dig i smug!””

  1. Elefanten i rummet, som maskinbladets vidende Jeppe Aakjær kender så elegant undgår, er den for DK’s indbygger-areal-ratio verdensrekord store produktion der næsten magisk og kun ved hjælp af moderne konventionelt landbrugs vidensbaserede og syntetiske plante-forkælelses-midler, handelsgødning og stor farmakologisk indsigt får omkring et kilo protein ud af hver fire kilo der bringes ind.

    Misforholdet bliver lykkeligvis ikke tilskrevet sultkatastrofe-indifferente forbrugeres egoistiske efterspørgsel men skyldes snarere tilstræbt uvidenhed eller stærkt forældet ernæringsvidenskab og fødevarepolitik.
    Uanset årsag ser det ud som avlerne næsten føler sig forpligtet til at følge ethvert nok så lovmedholdeligt men ofte helbreds og miljøskadeligt forbrugerønske. Hvilket vel må anses som, om ikke anerkendelsesværdigt så dog ordentligt, såfremt det sker på et oplyst, samtykke- og vidensbaseret grundlag.

    Måske grundet på foderproduktion til den omtalte, ikke omtalte elefant er et verdensrekordstort areal under plov i DK, Kun matchet af Bangladesh. Alligevel er det ikke nok, så det stigende antal forbrugere der ønsker lokalproducerede proteiner uden en kostbare og klima-uvenlige omvej må nogle gange ty til importerede fødevare.

    Og sådan må det vel være i et land med et forhåbentlig velfungerende repræsentativt demokrati der ikke ryster på hånden når en lille terrængående forbruger- eller erhvervsgruppe kommer buldrende, men retfærdigt tilgodeser borgere miljø og erhvervsinteresser, i den rækkefølge.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.