Tysk afsløring: Fosforforurening skyldes spildevand, ikke landbrug!

Institut fastslår, at landbrugets påståede udledninger indtil nu har været tillagt alt for stor betydning, og at der er større potentiale i optimering af rensningsanlæg

nyhedscover_fjorden_m_valmuer_

Danske politikere og embedsmænd burde nok kigge mod vores naboland mod syd, inden de fortsætter både uretfærdige og – viser det sig – aldeles nyttesløse restriktioner rettet mod danske landmænd.

Mediet Agrarheute beskriver således, hvordan en ny grundig og minutiøs undersøgelse afslører fejl i de hidtidige måder at opgøre tingene på i Tyskland. Tidligere undersøgelser har primært givet landbruget skylden for eutrofiering forårsaget af fosfor i vandområder. Nu afslører den nye undersøgelse svaghederne i tidligere undersøgelser – og vender formodet viden om årsagerne til forureningen på hovedet.

Institut for fremtidens energi- og energikildesystemer (IZES) fastslår i sin konklusion, at landbruget indtil nu har været tillagt alt for stor betydning som årsag til vandeutrofiering, som skyldes fosfor. Faktisk vurderes det, at man har overdrevet denne påvirkning med en faktor 10. En helt anden indgangskilde er derimod ikke blevet nævnt nok indtil nu: Spildevandet fra rensningsanlæg.

Efter IZES’ opfattelse kan koncentrationerne næppe reduceres med de flere og flere tiltag, der bliver pålagt landmændene. Det er derimod helt afgørende at få optimeret rensningsanlæggene og at rette fokus mod det vandopløselige fosfor, der udledes herfra.

Du kan se artiklen fra Agrarheute via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

10 kommentarer til “Tysk afsløring: Fosforforurening skyldes spildevand, ikke landbrug!”

 1. Hvis man læser rapporten, så omhandler den fosforforureningen af to bestemte vandløb, og hvad der skal til for at nedbringe denne.
  Den handler altså ikke generelt om fosforforurening af vandområder (vandløb, søer og hav).
  Så at bruge den undersøgelse til at vise, at landbruget ikke er skyld i fosforforurening, er efter min mening ikke korrekt.

  1. At det kun omhandler 2 vandløb frikender ikke rensningsanlægene. Forureningen fra vandløbene ender trods alt i søer og kystnære områder. Forureningen stopper ikke bare fordi vandløbet ender i en sø eller en andet vandområde.

   1. Det er korrekt, at rapporten ikke frikender rensningsanlæggene, men den frikender heller ikke landbruget – når man ser på det generelle billede i forhold til forurening af vandmiljøet.
    Så igen, artiklen her bygger på en forkert fortolkning af rapporten.

 2. Ja det har jeg sagt længe at det er rensningsanlæggene der ikke renser godt nok det kan man jo se i nærheden af de store byer som Struer Nykøbing Thisted Ålborg Skive der svømmer de store høm hømmer rigtig trals at fiske hummere i

  1. Det har ingen betydning , For politikerne bilder alle dem der bor i de store byer at det er landbrugets skyld og alle de der bor i de 4-5 største byer er stemmer nok til at blive genvalgt i modsætning til de få de bor på landet dem er der ingen stemmer i så de kan roligt gi landmændene skylden og stadig lukke urenset spildevand ud

 3. Har på fornemmeren at kommunerne synes deres rensningsanlæg er bare i orden og når man skriver om det er der bare tavshed

 4. Det har altid været det nemmeste at give landbruget skylden. Men hvad med industrien ??
  Nu nævner jeg bare noget interessant. Alle de gamle trykimprægnering anstalter.. Jeg kørte med træ i 90 erne og op i nullerne. Kan man huske sån nogen som collstrop.. ? Efter imprægnering stod træet og dryppet af på en cementplads i 1 døgn, men træet var vådt i flere måneder af væske. Om foråret kørte man træet ud til tømmerhandlerne inden det var tørt, det røg ud til forbrugerne inden det var tørt.
  Hvem kan huske collstrop grunden i Brabrand på Edwin Rahrs vej. Jorden var så forurenet i en dybde man aldrig nogen sinde har set tidligere. Så industrien har i den grad været medvirkende.
  Udledningen stiger i mange vandløb omkring storbyer, og limfjorden er blandt andet hårdt ramt. Fjerner man nu alle byerne og deres udledning. Så skal i se.. så får vi godt vand igen med masser af liv

 5. Henrik Knudsen

  Nu skal jeg ikke dømme nogen
  Jeg bor selv på landet jeg har dog et godkendt nedsivnings anlæg men der er flere i området som har et septiktank hvor det tunge bliver tilbage holdt plus flyde slam men de kan jo løbe over renset går direkte i å’en

  Og renseanlæggene ja der kan være overløb tit når der er overløb så er det måske 5% eller mindre der rent faktisk er spildevand resten er regnvand men bare der er lidt spildevand i det så bliver det betragtet som spildevand men koncentrationen er så lidt

 6. Der er ved lov ved taget i dk at kommunerne må lukke urenset spillevand direkte ud ved store regn skyld når renseanlæggene ikke kan følge med. Eks Odense Sidste år ledte VandCenter Syd 1,6 millioner kubikmeter urenset spildevand ud i åer og vandløb. Meget ender i Odense Fjord.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.