Tysk afsløring: Fosforforurening skyldes spildevand, ikke landbrug!

Institut fastslår, at landbrugets påståede udledninger indtil nu har været tillagt alt for stor betydning, og at der er større potentiale i optimering af rensningsanlæg

nyhedscover_fjorden_m_valmuer_

Danske politikere og embedsmænd burde nok kigge mod vores naboland mod syd, inden de fortsætter både uretfærdige og – viser det sig – aldeles nyttesløse restriktioner rettet mod danske landmænd.

Mediet Agrarheute beskriver således, hvordan en ny grundig og minutiøs undersøgelse afslører fejl i de hidtidige måder at opgøre tingene på i Tyskland. Tidligere undersøgelser har primært givet landbruget skylden for eutrofiering forårsaget af fosfor i vandområder. Nu afslører den nye undersøgelse svaghederne i tidligere undersøgelser – og vender formodet viden om årsagerne til forureningen på hovedet.

Institut for fremtidens energi- og energikildesystemer (IZES) fastslår i sin konklusion, at landbruget indtil nu har været tillagt alt for stor betydning som årsag til vandeutrofiering, som skyldes fosfor. Faktisk vurderes det, at man har overdrevet denne påvirkning med en faktor 10. En helt anden indgangskilde er derimod ikke blevet nævnt nok indtil nu: Spildevandet fra rensningsanlæg.

Efter IZES’ opfattelse kan koncentrationerne næppe reduceres med de flere og flere tiltag, der bliver pålagt landmændene. Det er derimod helt afgørende at få optimeret rensningsanlæggene og at rette fokus mod det vandopløselige fosfor, der udledes herfra.

Du kan se artiklen fra Agrarheute via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top