Statsministerens skæbne kan blive afgjort om et par uger

Minkkommissionen afleverer sin længe ventede rapport om den ulovlige aflivningsordre den 30. juni

dommerhammer

Ingen kan være i tvivl om, at ordren om at aflive samtlige danske mink tilbage i 2020 var ulovlig. Men hvem havde ansvaret for både ordren og de efterfølgende brølere – såsom at fortsætte aflivningerne, også efter at magthaverne var blevet bevidste om den manglende lovhjemmel?

Dét bliver vi – forhåbentlig – alle sammen klogere på torsdag den 30. juni. For her afleverer Minkkommissionen sin rapport til Folketinget.

Rapporten har set på regeringens og topembedsmænds rolle i aflivningen af flere millioner mink på grund af frygt for mutation af coronavirus.

I juni 2020 blev der konstateret coronasmitte på en minkfarm i Nordjylland, og siden voksede smitten. Myndighederne frygtede, at virus kunne mutere og blive sværere at bekæmpe.

Derfor meldte regeringen på et pressemøde 4. november ud, at alle mink i Danmark skulle aflives. Få dage efter kom det frem i pressen, at lovgrundlaget for at kræve aflivningen ikke var på plads.

Siden blev der af et flertal i Folketinget nedsat en kommission til at undersøge sagen.

Blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og departementschef Barbara Bertelsen har været indkaldt som vidner.

Landbrugspressen omtaler naturligvis sagen. Du kan læse mere i Landbrugsavisens, Maskinbladets og Effektivt Landbrugs artikler HER, HER og HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top