Miljøminister fik et virkelighedstjek hos Bæredygtigt Landbrugs formand

Lea Wermelin blev klogere på bl.a. landbrugets indsats for naturen, da hun mandag formiddag blev vist rundt på Peter Kiærs besiddelser

minister-4

Der var natur for alle pengene, da miljøminister Lea Wermelin (S) mandag formiddag vandrede rundt gennem marker og skov lidt udenfor den sjællandske landsby Terslev.

Både farverige sommerfugle, mindre insekter og nysgerrigt råvildt boltrede sig i det blomsterrige terræn præget af ikke bare planteavl men også naturhegn og vildtstriber. Samtidig kunne Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær – som ejer besiddelserne rundt om Storgaarden – berette om både lokale horn- og kirkeugler, mens hans udsagn blev akkompagneret af fuglefløjt fra den tilstødende fredskovs trætoppe.

”De sidste par år eller tre er naturen blevet meget mere levende her på stedet”, forklarede BL-formanden på rundturen.

”Måske skyldes det, at vi nu harver mere, end vi pløjer. Eller måske er det, fordi vi har plantet alle de vildtstriber. Men mere natur og mere dyreliv har vi i hvert fald. Der er altså ingen modsætning mellem konventionelt landbrug og natur – for vi landmænd er faktisk rigtig gode til at give plads til blomster og dyreliv. Vi gør hver dag meget for naturen”, tilføjede Peter Kiær.

Mandagens udflugt skyldtes januar måneds store tv-show Danmarks Indsamling, hvor Bæredygtigt Landbrug med et bud på 11.000 kr. vandt en halvanden time lang gåtur med miljøministeren.

Pengene gik dengang direkte til coronakrisens børn men kan også indirekte være givet godt ud, fordi Lea Wermelin måske nu er blevet klogere på emnerne landbrug og natur. Miljøministeren har således adskillige gange talt om behovet for at skabe mere natur i Danmark – uden at hun af den grund har gjort en aktiv indsats for at få en dialog med dem, der rent faktisk ejer jorden. Her er landbruget en uundværlig partner, og mandag fik parterne således endelig dén dialog – på Bæredygtigt Landbrugs initiativ.

”Og det har været en positiv oplevelse. Jeg tror på den gode dialog”, lød det efterfølgende fra Lea Wermelin.

”Bæredygtigt Landbrug og jeg ser ikke helt ens på tingene. Det vidste jeg jo godt i forvejen. Men jeg har fået nogle nuancer med mig, som jeg kan bruge fremadrettet. Og samtidig håber jeg, at Bæredygtigt Landbrug ligeledes lærer lidt af dialogen – for Bæredygtigt Landbrugs medlemmer, som ejer en stor del af den jord, vi taler om, skulle jo også gerne bidrage til, at vi når vores grønne mål”, som ministeren formulerede det.

Forinden var gået en times gåtur forbi vildtstriber, afgrøder og gennem lidt af den 14 hektar store fredskov samt nøjagtig 35 minutters efterfølgende fortrolig dialog i en teltpavillon på Storgaardens terrasse, hvor miljøministeren uden pressedækning vendte aktuelle temaer med Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær, næstformand Gustav Garth-Grüner plus foreningens faglige direktør Jørgen Evald Jensen. Udflugten forinden var blevet dækket af såvel Landbrugsavisen som Effektivt Landbrug samt af det lokale dagblad Sjællandske.

På vandreturen meldte Lea Wermelin ud, at hun var imponeret over danske landmænds effektivitet – men at denne effektivitet også er med til at presse biodiversiteten i det åbne land.

”Og vi er altså nødt til at have mere natur i landbrugslandet”, forklarede ministeren – i dagens anledning iklædt gummistøvler.

Gåturen viste dog netop Lea Wermelin, at der er masser af natur og dyreliv i landbrugslandet. Dog ikke nødvendigvis på selve afgrøderne, og det er helt bevidst:

”Vi er ikke interesseret i bundukrudt på den dyrkede flade. Vi vil hellere løse det problem, du italesætter, med vildtstriber og øvrige tiltag på andre arealer”, understregede Jørgen Evald Jensen.

Den faglige direktør gav undervejs ligeledes input om bl.a. spildevands-problematikken, manglende målinger samt om den ufaglige udtagning af såkaldt lavbundsjord.

Også næstformand Gustav Garth-Grüner kom på turen med brugbare input for miljøministeren. Eksempelvis om den urørte skov, der nærmest ser ud til at være blevet en religion for regeringen og Folketingets flertal:

”Der er større kvælstofudledning fra urørt skov end fra en velgødet hvedemark”, lød det eksempelvis fra den sjællandske godsejer.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst og foto)

1 kommentar til “Miljøminister fik et virkelighedstjek hos Bæredygtigt Landbrugs formand”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.