Landmandens penge skal bruges til gavn for landmanden

Vi vil ikke være med til at hive penge op af landmandens lommer til udefinerede projekter, skriver Bæredygtigt Landbrugs næstformand om ny planteafgiftsfond

gustav-til-hjemmesiden

Af Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Sandbygaard, Glumsø

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening har foreslået fødevareminister Rasmus Prehn, at landmænd, der modtager grundbetaling, skal betale en afgift på 15 kr. pr. hektar til en planteafgiftsfond, der får et samlet provenu på 35-40 millioner kr. om året.

Bæredygtigt Landbrug er modstander af en sådan ny offentlig afgiftsfond.

Vi vil ikke være med til at hive penge op af landmandens lommer til udefinerede projekter.

Der er ikke fremlagt et budget for den nye afgiftsfond. Vi har ikke fået konkrete forslag. Vi kan i pressen læse, at med det afgiftsniveau kan bl.a. landsforsøgene foregå nogenlunde uændret. Man vil også se på økologitiltag og alternativer til efterafgrøder (og altså ikke at de er direkte skadelige, fordi de flytter udledningen). Derfor påpeger Bæredygtigt Landbrug: Er der noget nyt i de forslag, er de relevante? Er det noget, der vil gavne landmanden, som skal frarøves så mange penge?

Man beder reelt om penge uden at fortælle, hvad de skal bruges til. Man beder om 35-40 millioner kr. for at gøre, som man plejer.

Nej, det vil vi ikke være med til at betale til. Der skal nytænkning og nye initiativer til, vi skal skele meget mere til udlandet, hvor vi kan lære meget. Landmanden skal kunne se sig selv i projekterne, de skal altid gavne landmanden. Så kan pengene også findes. Det er der slet ikke tvivl om.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Maskinbladets webversion via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.