Javel, hr. minister: Effektivitet er vejen frem

Landbruget er skam parat, skriver et af Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlemmer, som vil tage Dan Jørgensen på ordet

ann-louise-3

Af Ann Louise Worsøe Jørgensen, cand.scient., Ph.d., bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Klausholmvej 56, 9460 Brovst

Under overskriften ”Effektivitet er den grønneste og billigste vej” fokuserer energi- og klimaminister Dan Jørgensen på energieffektivitet (kronik i Børsen 9. juni 2022).

Ministeren skriver, at det handler om energieffektive valg i hverdagen, som vi alle kan træffe. Og videre at det gode ved energieffektivitet er, at der er mange handlemuligheder, som kan igangsættes hurtigt. Ministeren kommer med flere forslag.

Masser af muligheder i landbruget

Jeg er helt enig: Energieffektivitet er en af vejene frem. Energieffektivitet skal fremmes.

Også i landbruget er der mange muligheder, der kunne iværksættes hurtigt. Men vi bremses af mange indviklede love og regler. Hvorfor skal den aktuelle politik sætte så mange forhindringer op for erhvervet i at være både energieffektiv, klimaeffektiv og miljøeffektiv?

Produktion, energi og klima hænger sammen

Handlemulighederne ligger jo også her lige for.

Landbruget kan effektivt producere langt mere biogas og anden grøn energi, der kan fortrænge de fossile energikilder, end der gives mulighed for i dag.

Effektiv produktion giver mest korn på marken og giver således størst energieffektivitet pr. produceret enhed. I modsætning til økologisk produktion, som fremmes via lovgivning.

Landbrugets klimaudfordringer kan også langt hen ad vejen løses ved effektivitet. Dyrkning og opsamling af klimagasser kan effektiviseres bl.a. ved flerårige afgrøder og plantning af træer.

Husk også de effektive love og regler

Et par andre eksempler: En effektiv og dermed intensivt dyrket afgrøde samler mest CO2 op og belaster mindst muligt i produktionen, men tæller ikke. Effektiv dyrkning med dræning og kalkning af lavbundsjorde hindrer emission, men vådlægning med øget emission fremmes.

Landbruget er parat – og husk, hr. minister: Effektive love og regler er også vejen frem.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i en lidt kortere version i diverse medier, du kan eksempelvis se Maskinbladets webversion via linket HER).

1 kommentar til “Javel, hr. minister: Effektivitet er vejen frem”

  1. Gert Petri Pedersen

    Lys på de Røde i Regering især og 4Banden de er Fiktiv som alt andet lys på 24 Timer Minimum.

    Da Klima & Miljø nu Sejler af H. Til. Alt ik. Landbruget Bremses af ik. Sætte sig ind i kun Agere de Regere Admin. Ik. For Liv på Landet og DN. Og Lign er deres Også do.

    Tak kun jer selv herfor og derfor i det Regi også i meget Andet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.