Strammere fosforloft vil medføre større udvaskning

Endnu en vanvittig stramning af vores rammevilkår bør skydes ned, skriver Bæredygtigt Landbrugs tidligere direktør

Bæredygtig Landbrug

Af Vagn Lundsteen, planteavlsrådgiver, Agropro

Udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af gødning indeholder forslag til sænkning af fosforlofter for flere husdyrgødningstyper.

Men det er en katastrofal og unødvendig stramning. Vi har brug for mere fosfor i vores landbrugsproduktion, ikke mindre.

Hæv lofterne i stedet

Lofterne burde i stedet hæves. Fosfor er sammen med kvælstof de to vigtigste næringsstoffer. Jo højere udbyttepotentiale, jo større er behovet for fosfor. Hvis fosfor er den begrænsende faktor, hvilket den er på flere jordtyper, vil effekten af kvælstof blive lavere, med risiko for større udvaskning.

Ifølge de officielle jordanalyser, som hvert år udføres, er der på cirka 40 procent af det danske landbrugsareal et fosfortal under 2,5. Jordanalyser under 2,5 er det mindstetal, som kan sikre mod undergødskning af fosfor. I praksis er antallet af arealer under 2,5 langt større, da det kun er en lille del af landbrugsarealet, der bliver taget analyser af.

Dårlig vandløbsvedligeholdelse

Udvaskning af fosfor fra landbruget er stort set ikke målbart. Fosfor er immobil i jorden. Den flytter sig minimalt over tid. Fosfor i vandmiljøet kommer fra overfladeafløb som følge af vandmættet jord. For eksempel som følge af dårlig vandløbsvedligeholdelse. Eller som nedskridning af brinker, også som følge af ovenstående årsag.

Hvis kommunerne generelt overholdt vandløbsvedligeholdelsen, som beskrevet i vandløbsregulativerne, ville der ikke komme målbart fosfor fra landbrugsjorden. Den fosfor, som kan måles i vandløbene og søerne, kommer primært fra urenset spildevand og overløb fra samme. Igen gøres landbruget til syndebuk for det resterende samfund.

Send gerne høringssvar

Jeg anbefaler derfor alle at indsende høringssvar til udkastet, så endnu en vanvittig stramning af vores rammevilkår kan blive skudt ned.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Effektivt Landbrug, du kan se avisens onlineversion via linket HER. Skribenten er tidligere direktør for Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.