Reduceret jordbearbejdning stormer frem – igen!

Det ser ud til, at reduceret jordbearbejdning kan blive den mest normale dyrkningsform i Danmark i løbet af ganske få år

mark1000x400

Ploven ligner mere og mere en kommende museumsgenstand i Danmark.

Det viser de seneste tal fra Danmarks statistik. Der er en decideret omlægningsbølge i gang i dansk landbrug. På bare et enkelt år er der sket en stigning i arealet med reduceret jordbearbejdning på 77.000 hektar til 575.000 hektar i 2021. Det svarer til 22,0 % af det samlede landbrugsareal mod 19,0 % i 2020. I 2016 var det 10,8 %, mens det var 13,6 % i 2018. Der er altså sket mere end en fordobling på bare fem år.

Reduceret jordbearbejdning bliver af biologer rost for at være bedre end økologisk og konventionelt landbrug, når det drejer sig om biodiversitet.

For den faglige direktør i Bæredygtigt Landbrug, Jørgen Evald Jensen, fortæller det, at dansk landbrug er omstillingsparat.

”Det er også den udvikling, jeg selv ser i mit arbejde som rådgiver. Det gør, at vi måske snart må begynde at ændre vores opfattelse af, hvad der er det normale i dansk landbrug. Reduceret jordbearbejdning er ikke en niche længere”, siger han.

Med den nuværende udvikling vil landbrug med reduceret jordbearbejdning udgøre over halvdelen af landbrugsarealet i Danmark om 10-15 år. Den faglige direktør i Bæredygtigt Landbrug ser reduceret jordbearbejdning som et af mange eksempler på den dynamik, der er i dansk landbrug.

”Jeg synes, at det viser, at vi i landbruget er klar til at ændre vores produktion, hvis det giver mening”, siger Jørgen Evald Jensen.

Landbrugsarealet er samlet faldet med ca. 700.000 hektar – 7.000 km2 – siden 1938. Fraregnet skovarealer på landbrugsjord ligger det på under 60 % af Danmarks areal.

Der er i øvrigt ifølge de seneste tal 12,0 % økologisk drevet areal. Her er der for hovedpartens vedkommende ikke tale om reduceret jordbearbejdning, men dyrkning med traditionel pløjning.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top