Elendig erstatning smadrer projekter om udtagning af lavbundsjord

Adskillige lavbunds- og vådområdeprojekter er nu sat i bero som følge af balladen om de manglende kompensationer

Per-3

Mellem 60 og 70 lavbunds- og vådområdeprojekter i hele landet er i øjeblikket sat helt eller delvist i bero på grund af uklarhed om de fremtidige muligheder for at kompensere de lodsejere, som frivilligt bidrager med arealer.

Det oplyser Landbrugsstyrelsen i et svar til Landbrugsavisen.

Stilstanden skyldes, at der er opstået usikkerhed om mulighederne for kompensation til lodsejere med paragraf 3-arealer i lavbunds- og vådområdeprojekter, der er medfinansieret af EU – sådan som 45 borgmestre for et par uger siden advarede tre ministre om.

Borgmestrene gjorde det klart, at ændringer af de økonomiske forudsætninger vil fjerne lodsejernes motivation til at deltage. Det bekræfter godsforvalter og administrerende direktør Jens Risom, Gisselfeld Kloster, som er en af de lodsejere, der har nikket til at være med i et lavbundsprojekt i Faxe Kommune.

”Vi lægger ikke jord til uden en kompensation. Det er klart. Hvis man fjerner det tilskud, som var vores gulerod for at gå ind i det, bakker vi ud”, siger Jens Risom.

Han understreger, at kompensation ikke kun handler om konkrete driftstab, men også er et plaster på såret for, at man som lodsejer mister råderet og fremtidige muligheder for at forvalte arealet frit, når det pålægges tinglyste restriktioner.

”Selvfølgelig skal vi da have en kompensation for det”, siger Jens Risom.

Du kan læse Landbrugsavisens omtale via linket HER samt i den relaterede artikel HER.

Bæredygtigt Landbrugs kritiske holdning til den massive lavbundsjords-udtagning er velkendt. Du kan bl.a. læse mere om BL’s faglige direktør Jørgen Evald Jensens mening om emnet via teksten HER, ligesom BL’s chefjurist Nikolaj Schulz forholder sig til det aktuelle tema i artiklen HER samt i Landbrugsavisens vinkel HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.