Det danske kulturlandskab betyder meget for vores nationale identitet

At overdække god landbrugsjord med solpaneler i jern, glas og tungmetaller er en rigtig dårlig idé, skriver landbrugsordfører

bygmark i august 19 (1)

Af Peter Seier Christensen, landbrugsordfører for Nye Borgerlige

Jeg bryder mig ikke om, at staten får for meget magt.

I Nye Borgerlige mener vi ikke, at der skal bygges flere vindmøller på land. Det mener de andre partier, at der skal. Vi mener i det tilfælde, at de enkelte projekter skal sendes til folkeafstemning i den kommune, hvor de skal opføres. Det samme gælder for store solcelleparker.

Hvis man ikke kan få opbakning lokalt blandt dem, der skal leve med det i dagligdagen, så skal de ikke bygges. Sådan fungerer et rigtigt folkestyre.

Betænkelig magtkoncentration

Selvom jeg grundlæggende har tillid til vores demokrati og til folkestyret, så skal vi være på vagt, når regeringen trækker mere og mere magt til sig.

Regeringen under Mette Frederiksen vil nok gå over i historien som en af de værste på dette område.

Mink-skandalen og corona-restriktionerne er de værste eksempler, men magtkoncentrationen foregår hele tiden under Mette Frederiksen og ofte under påstået dække af, at vi har en krise eller anden nødvendighed.

Intet hensyn til danskernes betænkeligheder

Senest har Mette Frederiksen udnævnt den forcerede grønne omstilling til at være en kamp imod ’Putins gas’, som statsmisteren udtrykker det.

Regeringen vil opsætte et absurd stort antal nye vindmøller på land og inddrage store landbrugsarealer til solcelleanlæg.

Man ved godt, at danskerne ikke er så vilde med støjende vindmøller i baghaven eller grimme solcelleanlæg, der ødelægger landskabet og skader naturen.

Men i stedet for at tage hensyn til danskernes betænkeligheder og lade borgerne lokalt være med til at bestemme, vil regeringen afskaffe klagemulighederne. Så kan regeringen gøre, som den vil, og behøver ikke at spørge andre om noget.

Sådan fungerer et folkestyre efter min mening ikke. Det er en centralisering af magt, som tenderer misbrug.

Politikerne skal bestemme mindre

Det er en farlig tendens, der truer med at kortslutte demokratiet og folkestyret. Jeg og Nye Borgerlige vil gerne gå i den stik modsatte retning. Flere folkeafstemninger og generelt i en retning, hvor politikerne bestemmer mindre og danskerne meget mere selv – også over flere af deres egne penge.

Desuden er vindmøller på land notorisk en dårlig idé. De er grimme og ødelægger udsigten. De larmer, og de mennesker, der bor tæt på, generes, og deres ejendomme bliver sværere at sælge.

Hvis vindmøller endelig skal bygges, skal de stå på havet og så langt ude, at udsigten fra stranden ikke spoleres. Og uden at danske skatteydere bliver bundet i halen. Danskerne har gennem årene betalt store milliardbeløb for udbygningen af vindmøller.

Vi har i dag alt for mange vindmøller i Danmark. Danske vindmølleejere betales for at slukke for møllerne, når det blæser meget. Ganske enkelt for at slippe for den ubrugelige strøm. Samtidig er vi afhængige af dyr import af strøm, når vinden ikke blæser. Vindmøller er et godt supplement i en samlet elforsyning, men når andelen bliver for stor, gør det systemet ustabilt. I dag giver det sig udslag i store udsving i prisen. I fremtiden kan det blive endnu værre i form af deciderede strømudfald.

Jorden bør bruges til at producere fødevarer

At overdække god landbrugsjord med solpaneler i jern, glas og tungmetaller er også en rigtig dårlig idé. Det er utrolig grimt at se på, og ødelægger det danske kulturlandskab, som betyder meget for vores nationale identitet.

Danmark er et landbrugsland, og verden skal brødfødes. Vi er rigtig dygtige til at producere fødevarer. Det er det, jorden skal bruges til. Solenergi kan opfanges alle steder, hvor solen skinner, og bør placeres på tage eller i bynære områder, hvor de ikke skæmmer landskabet.

Men regeringen og venstrefløjen har sat sig i hovedet, at den grønne omstilling skal forceres hurtigere end teknologien og fornuften kan følge med.

Prisen for folkestyret og demokratiet bekymrer dem ikke.

(Indlægget har også været bragt som blog på partiet Nye Borgerliges hjemmeside, du kan læse originalversionen via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Også en Venstre-politiker, som i øvrigt er landmandssøn, kritiserer planerne om at “plastre frugtbar jord til med solcellemarker”, det kan du læse mere om i et læserbrev i Fredericia Dagblad HER).

Scroll to Top