Også Arla-chef advarer mod CO2-afgift på landbruget

Grønne danske fødevarer vil blive erstattet af mindre grønne udenlandske, fordi ingen andre lande har en lignende særskat

køer-på-mark-tina

En dansk særskat på landbrugets CO2-udledning vil modarbejde det grønne momentum, der ellers for længst er en realitet herhjemme. Den bebudede CO2-afgift vil nemlig ramme både landbruget og fødevareindustrien hårdt – og for at anspore klimavenlige valg i hverdagen bør politikerne hjælpe i stedet for at straffe industrien.

Sådan skriver Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla Foods, i et indlæg på Altingets hjemmeside torsdag. Direktøren følger dermed op på bl.a. Bæredygtigt Landbrugs advarsler om konsekvenserne af en CO2-skat.

”Vi risikerer at miste tusindvis af arbejdspladser. Arbejdspladser, der i høj grad ligger i landdistrikterne. For CO2-regningen kommer til at ende hos landmændene”, lyder det fra Peder Tuborgh.

”Hverken forbrugere eller detailhandel vil betale for det. Samtidig er det i praksis umuligt at beregne en CO2-afgift i forbindelse med biologiske processer. Ved at trække penge ud af værdikæden, vil der samtidig ikke være overskud til den helt nødvendige innovation for at foretage den grønne omstilling. Industrien skal motiveres og ikke straffes. Ellers går det hele i stå. Ingen andre lande har en lignende afgift, og heller ingen har planer om det. Som fødevareproducenter konkurrerer vi på et helt frit marked. Derfor vil en betydelig lækageeffekt være uundgåelig. Sagt med andre ord vil grønne, danske fødevarer bliver erstattet af mindre grønne udenlandske”, tilføjer Arla-direktøren.

Hvis du abonnerer på Altinget, kan du læse hele Peder Tuborghs advarsel via linket HER. Også Landbrugsavisen beskriver Arla-topchefens indlæg i hjemmesideteksten HER.

At landbrugsjord ikke kun udleder men bestemt også optager CO2, kan du forvisse dig om via eksempelvis artiklen herunder.

Landbrugsjord har en positiv betydning for klimaregnskabet

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.