Peter Kiær samler ind til Ukraine

Også Bæredygtigt Landbrugs formand er følelsesmæssigt påvirket af krigen – ikke mindst fordi han altid har haft dygtige ukrainske ansatte

kiær-med-grise

Et utal af danske landbrugsbedrifter har ukrainske ansatte, og mange danske landmænd er derfor – både medarbejdermæssigt og følelsesmæssigt – påvirket af den russiske invasion i Ukraine.

Det gælder således også på Storgården i sjællandske Terslev, hvor Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær til daglig dyrker korn og producerer svin. Krigen er endog kommet rigtig tæt på, fordi den ukrainske medarbejder Max har sin kæreste Darina fra hjemlandet på besøg. De to skal efter planen giftes til oktober. Darina slap ud af Ukraine, umiddelbart inden krigshandlingerne begyndte – men hendes forældre, der begge er ansat i den ukrainske hær, er blevet tilbage.

Kan du undvære tæpper, puder og varmt tøj?

”Darina er naturligvis virkelig ked af situationen og meget nervøs for krigen derhjemme. Hun bor i en af vores medarbejderboliger og forsøger at arbejde ved computeren herfra – men bruger selvfølgelig også megen tid på at følge udviklingen i hjemlandet”, fortæller Peter Kiærs kæreste, Malene Snedgaard.

Malene og Peter – samt ikke mindst Darina og Max – har nu sat gang i en indsamling til fordel for Ukraine. Det betyder, at hvis man kan undvære tæpper, puder, varmt tøj og lignende – eller måske medicin á la Panodil og Kodimagnyl – kan alt dette afleveres på Storgårdsvej 1, 4690 Haslev. Så sørger Storgårdens indehavere og ikke mindst nogle af Darinas polske forbindelser for at bringe varerne til den ukrainske hovedstad.

De fleste har gemt sig under jorden

Som Malene Snedgaard siger:

”Der er virkelig behov for især varmt tøj – for Darina fortæller, at de fleste dernede efterhånden bor i kældre og under jorden!”

”Det her er vores måde at bidrage på. Allerede her til formiddag kommer foreløbig 15 mennesker forbi med tøj, fordi de har hørt om indsamlingen via de sociale medier. Og vi håber, at endnu flere vil give et bidrag”, tilføjer hun.

Ukrainere er loyale og pligtopfyldende

Peter Kiær oplyser, at ikke bare Darinas ængstelse påvirker ham og kæresten. Det gør også mange års særdeles positive erfaringer med ukrainsk arbejdskraft på Storgården:

”Vi kender mange ukrainere efterhånden. Nogen er rejst hjem, og nogen videre til Tyskland. Men mange af dem har faktisk været på Storgården i pæn lang tid, fordi vi virkelig syntes om dem. Jeg vil vove at påstå, at ukrainerne er de bedste ansatte, vi har haft: Loyale og pligtopfyldende. For mig er de nærmest blevet et slags broderfolk, som jeg naturligvis føler rigtig meget for og med i denne tid. Også de øvrige ansatte her på stedet er påvirket. Vi har ligeledes en rumæner, hvis mor bor meget tæt på grænsen til Ukraine. Jeg håber, at vores lokale indsamling kan gøre en forskel”, siger Bæredygtigt Landbrugs formand.

Hvis man vil indlevere tøj eller andre ting til den lokale ukrainske indsamling på Storgården, er man velkommen til at kontakte Malene Snedgaard på tlf. 60 56 15 10.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.