Landbrug uden skyld i lukning af drikkevandsboringer

At bruge DMS-fund som et bevis på landbrugets forureninger er ret mislykket, for dette stof stammer fra træbeskyttelse brugt til bl.a. plankeværk

kiær-2

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Sjællandske bringer i disse dage diverse læserbreve med udokumenterede – og desværre også decideret usande – angreb på dansk landbrug.

Senest er det Bill Sørensen fra Holbæk, som beskylder mig for at have påstået, at der ikke er lukket nogle drikkevandsboringer i Danmark i årtier. Det kunne jeg da ikke drømme om at postulere. Hvad jeg til gengæld dokumenterbart fortæller, er, at ingen af disse lukninger skyldes moderne landbrugsdrift.

Bill Sørensen er således helt på afveje, når han i selvsamme læserbrev – som et mislykket forsøg på at bevise landbrugets skyld – skriver, at det lille vandværk Vestervang i Holbæk er blevet lukket grundet svampemidler. Sagen er nemlig den, at det pågældende vandværk blev lukket som følge af fund af pesticidet DMS – der især findes inde i byerne og stammer fra træbeskyttelse brugt til bl.a. plankeværk. Midlet blev forbudt i landbruget for 15 år siden men findes stadig rundt omkring på træværk, hvorfra det siver ned i grundvandet.

De fremmeste eksperter i Miljøstyrelsen peger da også på maling og træbeskyttelse som hovedårsagen til DMS-fund – så måske også Bill Sørensen skulle begynde at lytte til fagkundskaben?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i dagbladet Sjællandske).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.